Народното събрание прие на първо и на второ четене в

...
Народното събрание прие на първо и на второ четене в
Коментари Харесай

Спокойствие за бизнеса: Удължиха срока на ниското ДДС до кра...

Народното заседание одобри на първо и на второ четене в едно пленарно съвещание удължаването на периода на диференцираната Данък добавена стойност ставка от девет на 100 до 31 декември 2022 година Мярката, заложена в промените на Закона за Данък добавена стойност, бе въведена като отплата на най-засегнатите от COVID-19 браншове и изтича на 31 декември 2021 година

Мярката за девет на 100 Данък добавена стойност обгръща ресторантьорските и кетъринг услуги, доставка на приготвена или неприготвена храна, в това число доставката на храна за у дома. Извън обсега на мярката е доставката на спиртни питиета. Диференцираната ставка важи и за бебешките храни, бебешките пелени и хигиеничните материали. Марката важи и за туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и сходни заведения, в това число даването на ваканционно настаняване и отдаване чартърен тук-там за площадки за къмпинг или каравани. С по-ниска Данък добавена стойност ставка се употребяват и доставките на книги на физически носители или осъществявани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните артикули.

Вчера на съвещанието на бюджетна комисия министърът на финансите Асен Василев изясни, че въвеждането на мярката би коствало 175 100 000 лева за интервала от 1 януари до 31 декември 2022 година

В хода на полемиката в пленарна зала Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС напомни, че диференцираната Данък добавена стойност ставка е била въведена от държавното управление на Бойко Борисов и с помощта на нея са съхранени хиляди работни места. Ананиев регистрира, че през вчерашния ден в хода на съвещанието на бюджетната комисия, е реализиран консенсус, тъй че да се подсигурява спокойствието на бизнеса.

Любомир Каримански от Има Такъв Народ уточни, че с приемането на законопроекта ще бъде обещано успокоение на бизнеса. Не включваме нов обсег в закона, а вършим удължение на периодите, изясни той.

Цончо Ганев от " Възраждане " означи, че ще поддържат изменението, само че ще внесат предложение диференцираната Данък добавена стойност ставка да важи и за стоките от дребната потребителска кошница и медикаментите. Костадин Костадинов, ръководител на парламентарната група " Възраждане " посочи, че ще предложат нула % Данък добавена стойност ставка за медикаментите, книгите и стоките от дребната потребителска кошница.

ПГ ГЕРБ-СДС ще поддържа предложенията на " Възраждане ", сподели Тома Биков. Той настоя да бъдат добавени и аудиокнигите в обсега на законопроекта, защото сега те са третирали като аудионосители, а не като аудиокниги.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи уточни, че парламентарната група ще поддържа предложенията. Налага се да удължим периода на деяние на тези облекчения, които дадохме на бизнеса. Нито имаме времето, нито опцията да разширяваме обсега или да вършим редизайн на мярката, сподели Цонев.

Атанас Славов от " Демократична България " съобщи, че ще поддържат удължаването на периода, тъй като това е виновното политическо решение.

Удължаването на периода на диференцираната Данък добавена стойност ставка бе гласувано единомислещо с 214 гласа " за ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР