Народното събрание прие на първо четене законопроект за изменение и

...
Народното събрание прие на първо четене законопроект за изменение и
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки

Народното заседание одобри на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки със 108 гласа "за ", един - "против " и 41 - "въздържал се ". Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Със законопроекта се уточняват условия, произлизащи от европейското законодателство в региона на публичните поръчки.Разширява се обсегът на промените в договорите и рамковите съглашения, които се квалифицират като основни.

Цели се да се лимитират случаите на възможни отклонения от в началото подписания контракт, се показва в отчета на Комисията по правни въпроси.

Регламентира се издаването на самостоятелните административни актове на възложителите, като се уточняват реквизитите на решенията, създавани посредством Централизираната автоматизирана осведомителна система

"Електронни публични поръчки ". При възлагането на публични поръчки посредством събиране на предложения с публикация са планувани нови благоприятни условия, аналогични на процедурите за възлагане на поръчки на по-висока стойност, като използване на така наречен извърнат ред за възлагане и удължение на периода за приемане на предложения в избрани случаи, написа още в отчета на правната комисия.



Със законопроекта се предлага отпадане на присъединяване на външни специалисти при реализирания от Агенция по публични поръчки надзор посредством инцидентен избор. Предложението е вследствие на установените в практиката недостатъци. Липсата на задоволително експерти с нужните професионални познания и опит при поръчки със комплициран и характерен предмет и ниското качество на експертизата води до неефективност на инспекциите, се показва в отчета.

Законопроектът бе признат на първо четене без спор в пленарна зала.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР