Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС реши на първо четене да закрие специализираното правосъдие


Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за правосъдната власт, с които се предлага закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните им профилирани прокуратури, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" За " гласоподаваха 134 народни представители, " срещу " - 73 и " въздържали се " - 0, с което законопроектът, импортиран от Министерски съвет, бе признат на първо гласоподаване. Вносителите смятат, че профилираните прокуратури и съдилища не са постигнали заложените ни м през 2011 година цели. Със законопроекта се предлага още анулацията на " кариерните бонуси " за членовете на Висш съдебен съвет, основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет.

" Да, в действителност профилираният съд и прокуратура потеглиха с положителни планове. Ако те бяха изпълнени, в действителност нещата щяха да наподобяват по доста по-различен метод. За жал, тези органи се трансфораха в политически наказателен уред. Ако си бяхте изпълнили желанията, с които бяхте почнали тази промяна, нещата щяха да са доста по-различни и нямаше да има този спор в пленарна зала. Изврати се първичната концепция и се стигна до това състояние, в което сме през днешния ден. Не смятам, че би трябвало да има, какъвто и да е съд и прокуратура, които да бъдат употребявани за политически напън и политически репресии ", съобщи Борислав Гуцанов от " Българска социалистическа партия за България "

Становище за промяна в прокуратурата изрази и министърът на правораздаването Надежда Йорданова, която взе думата в края на дебата. Според нея битката с корупцията не е единствено да се регламентира кои са способените съд и прокуратура. " На нас ни би трябвало промяна в прокуратурата ", акцентира министър Йорданова. Министър Надежда Йорданова съобщи, че дебатът за закриването на профилираното правораздаване не е припрян, нито ангро.

Правосъдният министър не одобри рецензията на Екатерина Захариева, че професионалните причини не са чути. " Напротив, както беше неведнъж казано, този законопроект, беше дълго обсъждан в обществото, бяха изразени доста професионални мнения. Всеки един професионален мотив е разискван, част от тях са признати. Дори в границите на дебата в Комисията по конституционни и правни въпроси част от експертите признаха това. В хода на дебата в Правна комисия, по този начин и в хода на този спор, бяха изразени спомагателни мнения. Ние сме подготвени да ги обсъдим, да чуем аргумнетите и да подобрим текстовете. Това за мен е едно доказателство, че професионалните аргумнети се чуват ", сподели още Надежда Йорданова. Тя попита къде са следствията, обвиняванията, присъдите на първа инстанция. По думите ѝ терзанията за това какво ще се случи с висящите каузи, са основателни.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР