Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за промени

...
Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за промени
Коментари Харесай

НС прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт

Народното заседание одобри на първо четене два законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт – на Министерския съвет и на народни представители от ПГ „ Възраждане “.

Промените, препоръчани от народни представители от ПГ „ Възраждане “, бяха утвърдени със 117 гласа „ за “, 20 – „ срещу “ и 48 – „ въздържал се “. Законопроектът, импортиран от Министерския съвет, който е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност, получи 166 гласа „ за “, без „ срещу “ и 28 – „ въздържал се “.

С плана на Министерския съвет се урежда пълномощието на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично държание на българските съдии, надлежно Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи, като се регистрират спецификите на съдийската и прокурорската гилдия и разликите в професионалния статус и служебните отговорности на магистратите. В едномесечен период от влизането в действие на закона съответната гилдия приема Кодекс за етично държание и внася етичните правила за одобрение от пленума на Висш съдебен съвет, плануват промените.

Предлага се разширение компетентностите на Инспектората към Висш съдебен съвет посредством даване на опция за отправяне на оферти пред съответната гилдия за прецизиране на етичните правила в сходство с положителните практики, европейските и интернационалните стандарти. Дават се пълномощия за образуване и осъществяване на антикорупционни образования, образования за подсилване на честността и независимостта на магистратите и за спор на ползи. В допълнение към активността на Инспектората за анализиране и обобщаване на данните от завършените производства се вкарва процедура за постоянно отчитане и издание на аналитичните резултати и пример за отчитане на приключването на делата в откритите периоди.

Промените в Закона за правосъдната власт, импортирани от народни представители от ПГ „ Възраждане “, вкарват механизми за повишен надзор на активността на основния прокурор и административните ръководители на органите на правосъдната власт. Проектът планува и прецизиране на условията за юридически стаж и професионална подготовка на изборните членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота и регламентира условия за научна степен в региона на публичноправните науки за част от претендентите и най-малък юридически стаж в правосъдната власт или в публичноправната сфера.

Въвежда се прийом за осъществяване на дейно следствие против основния прокурор с концепцията при съществуване на задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент шефът на Националната следствена работа да образува досъдебно произвеждане и да уведоми Висш съдебен съвет за краткотрайно премахване от служба на основния прокурор. Предлага се също краткотрайно премахване от служба на член на Висш съдебен съвет, ръководителите на висшите съдилища, основния прокурор, прокурора по следствието против основния прокурор или заместниците му до привършване на воденото против тях наказателно произвеждане, когато са привлечени като обвинени за съзнателно закононарушение от общ темперамент.

Народното събрание даде единодушие за увеличение на акционерното присъединяване на Република България в капитала на Черноморската банка за търговия и развиване. Решението беше взето със 141 гласа „ за “, 0 „ срещу “ и 2 „ въздържал се “.

На съвещание, извършено на 1 октомври 2021 година, Съветът на шефовете на Черноморската банка за търговия и развиване е приел с болшинство решение за одобрение на Стратегия за капитализация на банката за интервала 2023-2030 година Стратегията планува увеличение на импортирания капитал на банката с общо 244 961 040 евро, които да бъдат изплатени от страните членки на равни годишни вноски до 2030 година За да резервира сегашния си дял в акционерната конструкция на банката в размер на 13,5%, България следва да запише 96 336 нови акции, като предвижданата обща вноска във импортирания капитал на банката възлиза на 33 235 920 евро за интервала 2023-2030 година

Черноморската банка за търговия и развиване е интернационална финансова институция на страните участнички в Черноморското икономическо съдействие. Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Дейността на банката е ориентирана към финансиране и поощряване на районни планове от обществения и частния бранш, както и насърчаване на комерсиалната интензивност сред страните акционери.

От началото на своите интервенции през 1999 година досега тя е финансирала 39 плана в България в браншове като енергетика, инфраструктура, хранително-вкусова индустрия, селско стопанство. Общият размер на отпуснатото от банката финансиране за планове в България възлиза на към 913 млн. евро. Към 31 октомври 2022 година нейният деен портфейл в България е на стойност към 237 млн. евро или към 10.5% от общия размер на дейните интервенции на банката.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР