Народното събрание прие на първо четене четири от общо пет

...
Народното събрание прие на първо четене четири от общо пет
Коментари Харесай

На първо четене: НС прие четири законопроекта за промени в НПК

Народното събрание одобри на първо четене четири от общо пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Вече втори ден народните представители дебатират по измененията в Наказателно-процесуален кодекс. Вчера разискването бе прекъснато заради липса на кворум в пленарната зала, съобщи Българска телеграфна агенция.

Приети бяха и двата законопроекта, препоръчани от Министерския съвет. С единия се основава механизъм за следствие на основния прокурор. Образуваната кореспонденция ще се разпределя неотложно на арбитър, избран на инцидентен принцип сред съдиите от наказателната гилдия на Върховен касационен съд и съдиите от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, с сан арбитър във Върховен касационен съд. Този арбитър ще бъде назначен краткотрайно на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура, с цел да се отговори на конституционното условие наказателното гонене да се организира от прокурор. Измененията плануват още решението на Пленума на Висшия правосъден съвет, с което се прави предложение до президента за назначение и освобождение на основния прокурор, да се приема с болшинство не по-малко от 13 гласа, т.е. понижаване на изискуемото сега болшинство от 17 гласа.

С втория законопроект, импортиран от кабинета, се транспонира европейска инструкция и се вкарват общи минимални правила по отношение на отбраната на процесуалните права на децата, обвинени или обвинени в наказателното произвеждане. Предвижда се задържането на дете да се употребява като последна мярка, като то не може да продължи повече от пет месеца при обвиняване за тежко съзнателно закононарушение и повече от една година, когато се планува наказване, не по-малко от петнадесет години отнемане от независимост, или друго по-тежко наказване. Във всички останали случаи се предлага продължителността на задържането под стража в досъдебното произвеждане да не може да продължи повече от два месеца.

Един от признатите законопроекти бе препоръчаният от Костадин Костадинов („ Възраждане " ) и група народните представители. Със законопроекта на " Възраждане " се цели реализиране на по-обективен, бърз углавен развой в досъдебната фаза. Разширява се правото на обвинения да апелира множеството прокурорски актове в досъдебната фаза, да вземем за пример постановлението, с което се отхвърля събиране на доказателства в досъдебната фаза на процеса, като това подсигурява в цялостен размер правото на отбрана на обвинените. Създава се опция проверяващите служители на реда да могат да стартират, да преценят започването и образуването на досъдебно произвеждане, като се резервира и задължението им те неотложно да алармират за това наблюдаващия прокурор.

Внесеният законопроект от Бойко Рашков („ Продължаваме Промяната " ) също бе признат. Измененията на " Продължаваме промяната " също целят реализиране на процесуална експедитивност. С тях се дава опция на проверяващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за позволение за претършуване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да показват за утвърждение от съда на протокола за осъщественото деяние в изискванията на необходимост. Предложено е да се разшири опцията за потребление на специфични разследващи средства, по отношение на очевидец, дал единодушието си за това, за тежки умишлени закононарушения. Промените плануват опция проверяващите служители на реда да организират досъдебни производства против магистрати.

Парламентът отхвърли измененията, импортирани от Надежда Йорданова („ Демократична България " ). Със законопроекта се оферираше делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или негов заместител, да са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР