Народното събрание прие на първо четене бюджета на НЗОК за

...
Народното събрание прие на първо четене бюджета на НЗОК за
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК за 2019 г.

Народното заседание одобри на първо четене бюджета на НЗОК за 2019 година. „ За " гласоподаваха 108 народни представители, 62 бяха „ срещу ", а 10 гласоподаваха с „ въздържал се ". Депутатите от ПГ на Движение за права и свободи влязоха след първата регистрация за започване на пленарното съвещание. От ПГ на Българска социалистическа партия бяха в зала, само че не се записаха. В пленарна зала на гласуването участваха здравният министър Кирил Ананиев, шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев и зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Между първо и второ четене ще изслушаме всички оферти за промени в бюджета за НЗОК и ще включим тези, които са допустими, съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на разискването на бюджета на НЗОК.

Министър Ананиев благодари на всички народните представители, които са се изказали. „ Считам, че предложенията в бюджета са целесъобразни, верни и по време на дебатите сред първо и второ четене някои от тях ще бъдат признати, тъй като водят до по-добра успеваемост на здравната система. Имаше и отзиви, с които не съм склонен и те не дават отговор на политиката, която си е сложило министерството и държавното управление като цяло. Обръщам се към всички изказващи се и всички, които желаят да създадат оферти, да ги създадат пред Комисията по бюджет и финанси след първо гласоподаване и там още веднъж ще обясня кои са допустими и ще ги включим в бюджета и кои смятам, че не са допустими и не водят до реформиране на системата ", изясни здравният министър.

По отношение на финансовите индикатори Ананиев уточни, че смята, че плануваният растеж за 2019 година в размер на 490 млн. лева ще сътвори условия НЗОК дружно със съсловните организации да намерят най-справедливото и уравновесено решение във връзка с всички здравноосигурителни заплащания. „ И по този начин да решим казуса за възстановяване на качеството и достъпа на българските жители до опазване на здравето. Не е правилно, че няма индикатори за премерване на качеството, дори вървим до такива, които да мерят самостоятелните потребности на всеки пациент. Така е взаимно с НЗОК и съсловните организации ще работим по този въпрос по правенето на анекса, с който ще се решат тези неща ", изясни министърът на опазването на здравето.

Вече се явява и трети здравноосигурителен модел. Дебатът в работните групи е доста сериозен, сподели още Кирил Ананиев. „ Бюджетът на НЗОК е стъпил на основаната традиция в годините обратно. Той е временен, който може би ще бъде финален преди влизането на новия здравноосигурителен модел ", разяснява той. „ Предлагаме с Преходните и заключителни разпореждания да решим няколко неща, нужни за въвеждането на новия здравноосигурителен модел ", изясни здравният министър и добави, че измененията целят да се сътвори средата, нужна за гладко влизане на новия здравноосигурителен модел, който и да е той. „ За да бъдат сполучливи измененията, всички „ препъни камъчета " да бъдат отстранени ", сподели още Кирил Ананиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР