Народното събрание отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната

...
Народното събрание отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната
Коментари Харесай

Падна ветото на Радев за Закона за съдебната власт

Народното заседание отхвърли ветото на президента върху Закона за правосъдната власт. Изборните членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), след края на своя мандат или при предварителното му преустановяване на избрани учредения, ще могат да получават покачване. Така ще има опция те да бъдат назначени на служба в органите на правосъдна власт, която е с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им за членове на кадровия орган.

Промените, препоръчани от Движение за права и свободи, бяха гласувани на 3 септември, само че президентът върна част от тях, изразявайки противоречие точно с „ кариерните бонуси “, написа БГНЕС.

Основната гаранция за независимостта на съда се показва в това назначенията и покачванията на магистрати да се вършат само въз основа на справедливи критерии. Престоят им във Висш съдебен съвет не може да докара до придобиването на качествата, които са нужни за заемане на по-висша служба, написа тогава президентът в претекстовете си.

Днешното гласоподаване на законопроекта мина съвсем без спор в пленарната зала. Единственото изявление направи депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков, който поддържа президентските претекстове. „ След като самичък един магистрат е избрал да се кандидатира, да мине през процедура и да бъде определен за член на Висш съдебен съвет, той самичък е решил изискванията “, аргументира се Зарков, съгласно който магистратът след това би трябвало да напусне кадровия орган на правосъдната власт при същите условия.

Според него по този начин болшинството във Висш съдебен съвет ще може да санкционира членове, според от това „ дали харесва или не техните решения “. Зарков дефинира
бонусите и като „ политически стимулирани ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР