Народното събрание отхвърли окончателно предложението на ГЕРБ за създаване на

...
Народното събрание отхвърли окончателно предложението на ГЕРБ за създаване на
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли окончателно предложението на ГЕРБ за избора на депутати за ВНС

Народното заседание отхвърли дефинитивно предлагането на ГЕРБ за основаване на специфичен ред за избори на народни представители за Велико Народно заседание, съгласно което 200 от народните представители за Велико Народно заседание се избират по пропорционалната изборна система, а останалите 200 по мажоритарна изборна система.

Предложението бе отхвърлено с гласовете на общо 162-ма дали своят вот, от които 63-ма гласоподаваха "за " и 99 - "против ".

Христиан Митев от "Обединени патриоти " съобщи кардинална задоволеност от отхвърлянето на предлагането. Той се стимулира с наредбите на чл.157 от Конституцията, съгласно който избори за Велико Народно заседание се организират по общия ред. Митев бе безапелационен, че основаването на специфична глава, която урежда специфични правила за избор на представители на Велико народно събрание не би следвало да бъде подкрепяна. Депутатът акцентира, че не би следвало с въвеждане на сходна смесена система, каквото бе предлагането на ГЕРБ за избор на съразмерно и мажоритарно определени народни представители, да се лимитира представителността, в противен случай по думите му би следвало да се обезпечи тъкмо назад оптималната представителност на всички публични групи при решаването на значими въпроси, каквито са смяната на Конституцията.

Депутатът от Българска социалистическа партия Смиляна Нитова съобщи, че е време ръководещите да изхвърлят "тази дъвка " за Велико Народно заседание. Тя акцентира, че такова няма да има и единственият излаз е оставка и почтени избори. Колегата ѝ от левицата Филип Попов съобщи, че няма специалист, който да е дал позитивно мнение за тези оферти на ГЕРБ. В този спектакъл няма да участваме, единствените цели на този спектакъл е да се обезсмисли машинното гласоподаване, което през вчерашния ден постигнахте и втората е - оставането ви на власт най-малко още малко, разяснява той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР