Народното събрание одобри Сметната палата да направи одит на Български

...
Народното събрание одобри Сметната палата да направи одит на Български
Коментари Харесай

Сметната палата започва одит на "Български пощи"

Народното заседание утвърди Сметната палата да направи одит на " Български пощи " поради неизплатените заплати на чиновниците и хакерската офанзива от края на предишния месец.

В пленарната зала беше гласувано инспекцията да обхване периода от 1 януари 2019 година до 31 април 2022 година Одитът ще стартира на 23 май, а окончателните резултати ще бъдат импортирани в деловодството на Народното събрание до 29 август.

Благовест Кирилов от Българска социалистическа партия съобщи, че хакерската офанзива над " Български пощи " е " рисков казус, който визира най-уязвимата група от обществото - пенсионерите ". " Необходими са бързи дейности за изясняване на събитията ", съобщи той и добави, че жителите би трябвало да бъдат сигурни, че техните данни и пенсии са в сигурни ръце и пощенските услуги са ефикасни за тях. 

Стоил Стоилов от " Продължаваме промяната " побърза да поправи Кирилов, че сходна хакерска офанзива у нас не е казус, като напомни кибер офанзивата против Национална агенция за приходите през 2019 година " Личи си, че от доста години кибер сигурността не е приоритет за страната ", сподели националният представител. Неговият съпартиец Георги Гвоздейков напомни, че се вижда наклонността, че сред 2015 година и 2021 година сдружението е приключвало годините със съществени загуби, тъй че сходен одит е нужен, с цел да се показват аргументите, довели до този резултат. 

Вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова увери от трибуната, че няма неизплатени пенсии и великденски надбавки. " Ако заради регистрация на непрекъснат адрес, парите не са стигнали, хората могат да се обадят по телефона и да отидат там, където парите ги чакат. Сто % от потърсените пенсии за изплатени ", съобщи Константинова и напомни всички инспекции, които е назначила по проблема с " Български пощи ". Сред тях са одит от Министерски съвет, сезирала е финансовия министър да упражни пълномощията си за незабавна инспекция от АДФИ, пратила е сигнали към Национална агенция за приходите за проверка дали държавният бюджет е ощетяван. Сезирани са МВР, ДАНС и ГДБОП. Константинова заключи, че резултатите са трагични.

" Сега " напомня:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР