Народното събрание одобри създаването на платежна сметка по основни операции,

...
Народното събрание одобри създаването на платежна сметка по основни операции,
Коментари Харесай

НС одобри създаване на платежна сметка по основни операции, от която безплатно да се тегли и да се получават доходи

Народното заседание утвърди основаването на платежна сметка по съществени интервенции, от която гратис да се теглят пари и да се получават приходи от трудови хонорари, пенсии, обществени помощи и стипендии. Това заяви БНР.

Текстовете бяха записани по време на гласуването на второ четене на държавния бюджет за годината, а концепцията за тях пристигна след решението на пленарната зала компаниите с над 100 чиновници да са задължени да заплащат трудовите хонорари само по банков път.

Платежна сметка по съществени интервенции е вид, който към този момент съществува в Закона за платежните институции и се предлага и сега от банките у нас, само че те са задължени да поддържат „ допустими “ такси. Също по този начин, съгласно текстовете на закона банките имат право да откажат откриването на такава сметка, в случай че клиентът към този момент има същия тип или различен тип банкова сметка.

Според признатите текстове от 1 септември се основава подобен тип сметка, при която: „ Се правят интервенции по разпореждане на титуляра, в това число и изтегляне на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти. Сметката за съществени интервенции се обслужва гратис “, сподели вносителят на предлагането Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната – Демократична България “. От групата са уверени, че по този метод повече хора ще се подтикват да имат банкови сметки.

Красимир Вълчев от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили предизвести, че концепцията крие опасности: „ Ако ние получим пари от непосредствен, край – тази сметка към този момент няма да бъде безвъзмездна. Казано по различен метод – просто банките ще усилят таксите по другите сметки, няма безвъзмезден обяд „, уточни Вълчев.

По-рано министърът на финансите Асен Василев заяви, че е реализирано единодушие с Асоциацията на комерсиалните банки за освобождение от банкови такси на клиенти, които получават минимална работна заплата, и се работи по слагането на терминали за гратис изтегляне на пари в пощенските станции в дребни обитаеми места.

С друга смяна бе признато ваучерите за храна да могат да бъдат и електронни. В средата на идната година ваучерите ще останат единствено електронни, а дотогава работодателите ще могат да ги дават и на книжен притежател.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР