Народното събрание на практика отвори вратата за концесия на летище

...
Народното събрание на практика отвори вратата за концесия на летище
Коментари Харесай

Депутатите отвориха вратата за концесия на летище София

Народното събрание на процедура отвори вратата за концесия на летище София. Това стана, откакто в бюджета за следващата година беше записано, че приходите от първото заплащане на възможна концесия няма да влизат в Сребърния фонд.
Решението беше взето със 116 гласа " за " и 93 " срещу ".
Припомняме, че страната планува забележителна част от приходите от концесията на летище " София " да бъдат платени в задатък и да отидат за покриване задълженията на БДЖ.
Още в края на 2015 година държавното управление на ГЕРБ заложи в бюджета 600 млн. лева доход от концесията на аеропорта, които да се пренасочат към покриване на задълженията на БДЖ. Същият бе методът и за Бюджет 2017, само че процедурата по този начин и не се осъществя и досега приходът не е постъпил в бюджета. В същото време все още отговорностите на държавния ж. п. оператор са към 440 млн. лева
Дебатите откри Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия, като съобщи, че всичко в летището е строено от страната. " Сега ще се откри един деятелен тръст, който ще изясни по какъв начин може да употребява това. Още повече, че летището сега е печелившо дружество ", добави той.
Жаблянов се обърна към ГЕРБ с въпрос " по какъв начин може партията, която разгласи, че ще ревизира приватизацията, да ни занимава с концесията на летище София ". " Това значи, че всичко са били празни приказки ", заключи депутатът.
Социалистът Драгомир Стойнев от своя страна напомни, че летището е част от националната сигурност. " Представете си коя ще е компанията, на която ще позволим да знае кой влиза и кой излиза от летището? Къде ще са нашите служби, запитвам аз ", обърна се към ръководещите той.
" Ще продадете националната сигурност за жълти стотинки ", добави още той.
" Отново не мога да схвана патоса ви ", отговори от своя страна Данаил Кирилов от ГЕРБ.
" Обяснете по какъв начин възможният доход, от възможната концесия се свързва със самата концесионна активност? Тази норма дава опция прихода да отидат за съответно мероприятие, тъй като двете предприятия са от еднакъв бранш ", изясни желанието на ръководещите той.
" Ако нямате желание да го концесионирате, какъв е този текст ", попита го Стойнев.
Повече пари за фамилии с едно до четири деца
С друго свое решение депутатите усилиха от 400 на 450 лв. средномесечният приход за разпределяне на фамилни помощи за деца.
Месечните помощи за семейство с едно дете се усилват от 37 лв. на 40 лева; за две деца- от 85 лв. на 90 лева; за три деца от 130 лв. на 135 лева; за четири деца от 140 лв. на 145 лв..
За всяко последващо дете в фамилията помощта ще пораства с 20 лв., както до момента. Промяна няма при фамилните помощи за фамилии с близнаци, които остават 75 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР