Народното събрание изслушва министъра на външните работи в оставка Теодора

...
Народното събрание изслушва министъра на външните работи в оставка Теодора
Коментари Харесай

Скандали при изслушването на Генчовска. Тя обяви, че е отхвърлила ревизия на позицията ни за РСМ

Народното заседание изслушва министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска по отношение на процеса на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз и вземането на решение за одобрение на рамка на договаряния.

По време на чуването Генчовска съобщи, че през април външнополитическият консултант на премиера Кирил Петков е изпратил предложение за инспектиране на рамковата позиция на България. В него липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за осъществяване на контракта за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлило този документ като неправилен. Междувременно е регистрирана и нараснала интензивност в интернационален проект.

" Основният проблем от тази обстановка е, че до момента в който Министерство на външните работи се пробва да договаря, от другата страна се е създавало усещане, че България може да се съгласи на по-малко, че Министерство на външните работи не е значимо и няма смисъл да се договаря с него. " - сподели Генчовска.

В началото на май работата на Министерство на външните работи траяла и за малко време е регистриран прогрес: изцяло е отпаднало условието на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едвам преди края на договарянията за участие. Запазила се е и българската позиция за езика.

Изслушването провокира спор сред " Продължаваме промяната " от една страна и ГЕРБ и " ИТН " от друга.

От Има Такъв Народ предложиха закрито съвещание, с цел да може Генчовска да оповести пред депутатите секретни бележки за диалози сред представители на българското държавно управление и на Европейски Съюз.

По-късно ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров съобщи пред публицисти, че оферират съвещанието да бъде намерено, с цел да могат всички български жители да научат истината по тематиката РСМ.

Депутатите утвърдиха чуването да е намерено и да се излъчва директно по БНТ1.

Това провокира спор сред народните представители. От опозицията разкритикуваха ръководещите, че не позволяват съвещанието да е закрито, с цел да не разрешат на Генчовска да изнесе секретни данни.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за осъществено закононарушение.

Споровете дали съвещанието не би трябвало да продължи като закрито не престават и от време на време прекъсват чуването на министъра на външните работи в оставка.

Депутатите взеха решение да не прекъсват съвещанието си до гласуването на първо четене на актуализацията на бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР