Народното събрание избра единодушно проф. д-р Камен Плочев за управител

...
Народното събрание избра единодушно проф. д-р Камен Плочев за управител
Коментари Харесай

Камен Плочев - управител на НЗОК

Народното заседание избра единомислещо проф. доктор Камен Плочев за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи БГНЕС.

Проф. Плочев бе единственият претендент за поста. Народните представители го избраха за началник на Касата с 205 гласа " за ", нямаше " срещу ", единствено един народен представител се въздържа.

Мандатът му в Касата е до 2020 година До момента Плочев бе шеф на Клиниката по инфекциозни заболявания към Военномедицинска академия.

Плочев заема мястото на доктор Глинка Комитов, който подаде оставка от поста в края на юни. Кандидатурата на Плочев бе импортирана от името на ПГ на ГЕРБ и Оперативна програма. След избирането му Плочев разяснява пред публицисти в Народното събрание, че подводните камъни не са в НЗОК, а в системата.

„ Подводните камъни са заложени първо в това, че това, което е най-голяма полезност - здравето, е превърнато в търговия, а всяко комерсиално сдружение се стреми да печели. Аз съм от другата страна на бариерата - устремявам се да давам здраве. Трябва да обърнем малко философията ”, безапелационен е новият началник на Касата.

Според Плочев другият подводен камък са незадоволителните пари, което, обаче важи и за цялата страна. „ Не мога да бъде лакомец и да споделям - дайте на мен, не давайте за обучение или за енергетика. Колкото има, с толкоз ще се оправим - това е задачата ни “, акцентира Камен Плочев. 

Преди да бъде определен проф. Плочев уточни, че има голямото предпочитание да оправдае доверието, което депутати му оказват. „ Никога не бих подписвал нещо нелегално.

Няма политическа служба, която да стои над морала, с който съм учтив. Ще откажа и, в случай че това провокира разтърсвания ще си подам оставката по заслужен метод.

Не бива да допуснем системата да изпада в разтърсвания. Болните не трябва да усещат разлики сред НЗОК, Министерство на здравеопазването и недай си Боже депутати. В учените има капацитет да мислят ексцентрично и може да се получи нещо ”, сподели новият началник на Касата.

По време на дебатите Славчо Велков от Българска социалистическа партия съобщи, че си задал въпросите – по какъв начин потвърден експерт в медицината без да схваща нищо от финанси се е нагърбил с сходна задача и по какъв начин почтен човек като Плочев би реагирал, в случай че бъде изработен опит за напън в разпределението на този голям запас от средства.

В цялата история на Касата от 18 години няма шеф, който да е изкарал повече от две години там, добави той. „ НЗОК е народен интерес към, който си заслужава да се обединят мненията на депутатите. Ще прикани сътрудниците си да подкрепим кандидатурата на Плочев, тъй като тъкмо в този миг НЗОК се нуждае от народен консенсус и да се надяваме, че той ще прави работа в полза на българското общество “, безапелационен бе Велков.

Според Георги Йорданов незабавно светва алената лампа, че претендентът, който би трябвало да ръководи доста средства в НЗОК, е единствено един. Това, съгласно него, приказва, че има проблем в тази система. Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки тил цялата тежка система, уточни Христо Грудев от ГЕРБ.

Той напомни, че цялата Комисия по опазване на здравето утвърди кандидатурата му единомислещо. Когато сте почетен, почтен и правилен всичко е тъкмо, сподели още Грудев.

„ Всеки избор за шеф на НЗОК е претрупан с доста упования и вяра, че нещата ще станат по-добре. Всеки избор слага нови въпроси и прераства в спор за това по какъв начин се ръководи Касата, кой носи отговорност за решенията.

Поздравления за идете, които представихте в концепцията си - да не се върви постфактум след събитията и да се търсят решения, че се обявихте срещу лобизма в Касата. Оправдайте упованията, бъдете честен, както казвате, че сте ”, сподели от своя страна Нигяр Джефер от Движение за права и свободи.

Калин Поповски изясни, че и ПГ на Оперативна програма ще поддържа кандидатурата на Плочев. „ Той поема една тежка отговорност на една не дофинансирана система. Касата разполага с 500 лева на година за опазването на здравето за един български жител ”, съобщи Поповски.

Според Хасан Адемов решаването на тежките проблеми в опазването на здравето минава през търсене на консенсус и надпартийно обединяване в тази сфера.

„ Искаме да търсим консенсус за търсене на решение на тежките проблеми в опазването на здравето. Избираме 16-тия шеф за 18-годишната история на Касата, което значи, че този пост е извънредно нестабилен. Дефицитът в системата се усилва непрекъснати и в мандата си ще продължите да работите в изискванията на финансов недостиг. Вие ще се справите с този възел, тъй като имате опита и експертизата “, сподели Адемов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР