НАРОДНО СЪБРАНИЕ Предвидено е всяко Народно събрание да продължи да

...
НАРОДНО СЪБРАНИЕ Предвидено е всяко Народно събрание да продължи да
Коментари Харесай

Проектът на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС: Вижте какви са готвените промени в Конституцията

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Предвидено е всяко Народно заседание да продължи да работи по време на изборите и до конституирането на нов парламент. Едва тогава то ще бъде разпускано, като това значи да работи по време на предизборна акция, както и в ръководството на служебното държавно управление.

ПРЕЗИДЕНТ

Една от значимите ремонти визира пълномощията на президента към сформирането на служебни държавни управления. Внесените промени плануват президентът да има стеснен избор за назначението на длъжностен министър председател - той ще може да уточни подобен единствено всред трима души в страната - ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Конституционния съд или шефа на Българска народна банка. Тогава претендентът за министър-председател ще би трябвало самичък да уточни състава на служебния кабинет, който ще оглави. Президентът ще има период за това в границите на 7, а в случай че не успее, служебното държавно управление ще се избира от Народното събрание.

СЪДЕБНА ВЛАСТ

В законопроекта за конституционните промени е записано, че членовете на Висш съдебен съвет се понижават и ще бъдат 15 на брой, като те ще са с мандат от 4 години и няма да имат право да бъдат преизбирани незабавно след края му. Предвижда се да има Прокурорски съвет, който ще избира и отстранява основния прокурор с мандат от 5 години.Шест от десетте членове на Прокурорския съвет ще се избират от Народното събрание, двама от прокурорите, един от следователите, а обвинител номер едно ще бъде негов член по право.

Също по този начин в плана на конституционните промени е записано, че съвещанията на Висш съдебен съвет ще се водят от ръководителя на Върховен касационен съд, а в негово неявяване от ръководителя на Върховен административен съд. Сега тази роля се изпълняваше от съответния министър на правораздаването, който в бъдеще ще има право да участва на съвещанията на съвета, само че без да има право да гласоподава.

Съдиите ще стават несменяеми с решение на Висш съдебен съвет до навършване на 65-годишна възраст или оставка. Това ще се случва след навършване на петгодишен стаж и атестиране.

Всеки съд или жител към този момент ще има право да сезира Конституционния съд.

ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Главният прокурор ще бъде с мандат от 5 години, като ще има право единствено на още един. Той ще се избира и освобождава предварително от поста единствено от Прокурорската гилдия. Обвинител номер едно може да бъде разследван при осъществяване на закононарушение от общ темперамент от специфичен прокурор, който би трябвало да бил върховен арбитър или с сан на арбитър.

НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

Предвижда се за пръв път в Конституцията да бъде записана датата, на която България ще отбелязва своя народен празник. Предложението е това да става на 24 май - Ден на на българското слово, култура и просвета, и на кирилицата. Това на процедура значи, че Денят на Освобождението на България от османско робство на 3 март, който е националният празник на България от 1991 година, повече няма да бъде подобен.

Подробно с всички импортирани промени в Конституцията може да се запознаете тук:

 
 


 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР