Народните представители приеха повторно Закона за енергетиката, на който президентът

...
Народните представители приеха повторно Закона за енергетиката, на който президентът
Коментари Харесай

След ветото на Радев: Депутатите приеха повторно Закона за енергетиката

Народните представители одобриха наново Закона за енергетиката, на който президентът Румен Радев наложи несъгласие.

Законът бе признат с 133 гласа " за ", 49 " срещу " и 0 въздържали се.

Законът ще бъде изпратен до президентът на Република България за обявяване в Държавен вестник.

Парламентарната Комисия по енергетика към този момент отхвърли ветото върху измененията, които плануват излизане на битовите консуматори на свободния пазар на ток от 2026 година.

Основната смяна в Закона планува Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 година да престане да бъде публичен снабдител. Поради тази причина крайните доставчици, измежду които са електроразпределителните предприятия, които доставят сила на битовите консуматори, ще получават обезщетения, в случай че електрическата енергия, която закупуват, е над избран предел, който ще се дефинира от Министерския съвет.

Парите ще идват от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) с държавно решение, в което ще се показва над каква сума те ще получават тези обезщетения. Регулираните цени за крайните битови консуматори ще останат до 1 януари 2026 година

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи несъгласие върху закона, който планува цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори до 2026 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР