Народните представители приеха на първо четене в пленарна зала законодателното

...
Народните представители приеха на първо четене в пленарна зала законодателното
Коментари Харесай

На първо четене: Приеха да отпаднат глобите за сгрешена винетка

Народните представители одобриха на първо четене в пленарна зала законодателното предложение на омбудсмана за отпадане на санкциите за платена, само че сбъркана винетка посредством изменение в Закона за пътищата, импортирано през декември м.г. в Народното събрание и припознато от група депутати от ГЕРБ-СДС. 

В него проф. Ковачева предлага да се прекрати начисляването на обезщетителна такса от 70 лв. или санкция, в размер на 300 лв., в случай че таксата не бъде платена , за водачи, позволили неточност в изписването на регистрационния номер при закупуването на е-винетки. 

Проблемът е за водачите, които схващат инцидентно и с огромно забавяне за наложените им многочислени обезщетителни такси от 70 лв.. Така на процедура те са глобени доста пъти за неточност, позволена несъзнателно при изписване на регистрационния номер на транспортното средство, без даже да подозират, че са извършители.

Омбудсманът е безапелационна, че грешката, която тези водачи са позволили е фактическа, по нехайство, само че наложената им санкция е сериозна и тя може да се постанова всеки ден, към този момент има случаи, при които насъбраните санкции неведнъж надвишават цената на лек автомобил.

За да се прекрати тази неправда проф. Ковачева предлага уведомяването за такива насъбрани обезщетителни такси към АПИ да става в границите на три работни дни.

Настоява корекцията да се прави при сбъркани до три признака на регистрационния номер на транспортно средство. Включително  - промяна при неизписването на знак от регистрационния номер на автомобил.

Според нея действието на корекцията следва да бъде от момента на в началото направеното волеизявление.

Предлага обективен механизъм за възобновяване на недължимо платени суми за обезщетителни такси при промяна на сбъркани винетки, който да бъде в къс период – до 5 работни дни, а възобновяване на сумите да се прави или по банкова сметка, посочена в заявката за промяна от собственика/ползвателя на транспортното средство, или на каса, в случай че не е посочена такава сметка.

Общественият бранител упорства също освобождението от административнонаказателна отговорност да става автоматизирано, без да се постанова лицето да подхваща каквито и да било дейности за това.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР