Народните представители от „Обединени патриоти“ внасят предложения в Закона за

...
Народните представители от „Обединени патриоти“ внасят предложения в Закона за
Коментари Харесай

Патриотите подпомагат със закон развитието на 130 общини

Народните представители от „ Обединени патриоти “ внасят оферти в Закона за устройство на територията, с които удължават за още две години опцията да се преотреждат аграрни земи в общините, в които няма влезнал Общ организационен проект (ОУП).

На този стадий над 130 дребни и огромни общини у нас към момента нямат влезнал в действие Общ организационен проект (ОУП), акцентират в претекстовете си Валери Симеонов, Борис Ячев, Христиан Митев от НФСБ, които са измежду вносителите на измененията. Това спъва развиването на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не разрешава развиването на икономическите процеси в тях.

Вносителите акцентират, че с удължаването на периода с две години дават опция, освен за преотреждане на аграрни земи, само че и за приемане от общините на Общ устройствен план, което понастоящем е затруднено заради:

- Обжалване в множеството случаи на процедурите за избор на реализатор на Общ устройствен план по Закона за публичните поръчки, което постанова постоянно откриването на нова процедура;

- Затруднено набиране на нужните за изработването на общите устройствени проекти изходни данни и информация;

- Значителни по своята дълготрайност процедури за публично разискване и такива за координиране със заинтригуваните институции и органи.

Според в този момент настоящото законодателство от 1 януари 2021г. няма да може да се преотреждат аграрни земи за икономически и стопански цели, за построяването на инфраструктурни планове – пътища, водопроводи и други, което е сериозна спънка пред тези общини.

Ето за какво с импортираните промени преди второто четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията се планува срокът за приемане на Общ устройствен план да бъде продължен до 01.01.2023г., вместо до 01.01.2021г., както е все още.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР