Народните представители избраха председателите на три постоянни парламентарни комисии. До

...
Народните представители избраха председателите на три постоянни парламентарни комисии. До
Коментари Харесай

Росен Костурков от ПП поема земеделската, а Халил Летифов от ДПС спортната комисия

Народните представители избраха ръководителите на три непрекъснати парламентарни комисии . До тези решения се стигна мъчно след две инспекции на кворума, няколко прегласувания и разногласия сред депутатите, които продължиха над един час.

Росен Костурков от „ Продължаваме Промяната “ (ПП) оглавява Комисията по земеделието, храните и горите. Васил Стефанов също от Политическа партия ще е ръководител на Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите. Халил Летифов от Движение за права и свободи ще управлява Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Депутатите могат да разискват и гласоподават законопроекти чак откакто образуват комисиите.

избора на ръководителите на тези 3 комисии беше една от най-дълго обсъжданите тематики в Народното събрание. Кандидатът на Политическа партия Иван Христанов за ръководител на комисията по земеделието, против който се изрекоха редица депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Той беше подсилен единствено от Политическа партия и „ Демократична България “.

Христанов беше зам.-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков. Той беше един от най-активните в опита контролът върху вноса на храни на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " да бъде лишен в интерес на страната от частната компания, останала от ръководството на ГЕРБ.

В последна сметка седмица по-късно Политическа партия предложиха Росен Костурков за същия пост и той съумя да събере нужното болшинство. Toй също беше един от при опитите на кабинета " Петков " да промени схемата на работа на границата.

Постът на ръководител на комисията за младежта и спорта също провокира доста разногласия сред депутатите и тази, и предходната седмица. Политическа партия първо предложи депутата Радостин Василев , а Движение за права и свободи - Халил Летифов . Миналата седмица обаче нито един от тях не съумя да събере болшинство. В четвъртък Василев заяви, че не желае да поеме този пост и го оставя на " задкулисието ". Така се стигна до избора на Летифов за ръководител.

След тридневни разногласия преди седмица депутатите съумяха да сфомират по-голямата част от непрекъснатите парламентарни комисии, като тези на земеделието, религиите и спорта останаха да се гласоподават тази седмица. Делян Добрев от ГЕРБ беше определен за енергийната комисия, а Костадин Костадинов от „ Възраждане “ за тази за българите в чужбина.

Председателските места в комисиите са разпределени съразмерно по отношение на размера на парламентарните групи. ГЕРБ оглавява 7 комисии, " Продължаваме промяната " - 5, Движение за права и свободи - 4, " Възраждане " - 3, Българска социалистическа партия - 3, " Демократична България " - 2 и " Български напредък " - 1.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Старите натовски гаубици още веднъж са на фронта  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР