Народните представители дебатират днес по първото четене на промените в

...
Народните представители дебатират днес по първото четене на промените в
Коментари Харесай

НС дебатира по промените в Конституцията на първо четене

Народните представители дебатират през днешния ден по първото четене на измененията в Конституцията, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България е импортиран от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители. Промените плануват с изключение на правосъдна промяна, ограничение на президента при съставянето на служебно държавно управление, както и отпадане на възбраната министри и депутати да нямат двойно поданство. По устав на всичките 3 гласувания в пленарна зала би трябвало да бъдат събрани най-малко 160 гласа, с цел да може измененията да станат факт.

Първото изявление направи Надежда Йорданова от ПП-ДБ като уточни, че през днешния ден още веднъж се слагат на спор препоръчаните промени в Конституцията, които по думите й ще очертаят бъдещото развиване на страната ни. Тя акцентира, че тези промени целят в България да има повече независимост, правдивост и сигурност.

“В центъра на целия този спор и напъните, които поставяме е подсилване на независимостта на съда ”, означи тя. Йорданова сподели, че те оферират Висш съдебен съвет да бъде разграничен на два обособени органа, като Висшият правосъден съвет ще остане административен и кадрови орган само за съдиите и се предлага и основаване на прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. Тя открои като приоритет и по-ефективна и отчетна прокуратура. Според нея препоръчаните промени във връзка с фигурата на основният прокурор ще спомогнат за това той да не бъде толкоз овластен. Депутатът от ПП-ДБ акцентира, че промените в главния закон целят и намаляването на опциите на прокуратурата да се меси в други сфери на публичния живот. В умозаключение тя разяснява и измененията във връзка с назначението на служебни кабинети.


Председателят на отрасловата комисия в Народното събрание за промени в Конституцията Радомир Чолаков изчете отчета от трите разисквания на плана. Според него междуинституционалните войни би трябвало да спрат., а Конституцията би трябвало да е справочник, въпреки че може да се трансформира и в атомна бомба.


Той разяснява, че в хода на работата им в последните месеци е стигнал до няколко извода. “Първият извод до който стигнах, че консенсусът е вероятен. Това единодушие е допустимо, когато хората са честни и могат да се вслушат в рецензията на професионалната общественост ”, сподели той и добави, че вторият извод, до който е достигнал е, че единодушие не може да се реализира при користни планове. “Нашата работа е да помогнем на прокуратурата да си стъпи на краката и да стартира да прави своите функционалности. Междуинституционалните войни би трябвало да спрат ”, безапелационен е депутатът от ГЕРБ-СДС. Чолаков прикани всеки народен представител да надмогне себе си и уточни, че делото, с което са се заели е толкоз значимо, че той е подготвен да направи всякаква жертва, с цел да може то да приключи добре.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия сподели, че има възприятието, че преждеговорящите ги е обхванал коледният дух и като че ли се намират в паралелна действителност.

Двойното поданство не е етикет, а обвързване към друга страна, съобщи от парламентарната естрада Вигенин. Вярно е, че и в този момент в Народно събрание има значително хора, които тичат да рапортуват по непознатите посолства, само че дано най-малко не го вършим още по-явно с смяната в Конституцията, продължи той. Според него вносителите са водени от концепцията „ да се отмъщава на всеки, който по някакъв метод е засегнал ръководещото болшинство “. Според депутата предлаганите промени в частта правосъдната власт плануват цялостен надзор над прокуратурата.

Маргарита Махаева от “Възраждане ” подсети, че тяхната позиция е, че множеството препоръчани промени са нездравословни. “Кое постанова смяната на нашия народен празник? Нито ще утвърдите българската държавност, а в противен случай ще противопоставите двата празника и ще доведете до разделяне в обществото ”, счита тя.

Ивайло Вълчев от Има Такъв Народ сподели, че още преди внасянето на плана за разглеждане в Народно събрание, в общественото пространство са разгласявани две съществени тези - първата, тъй като обществото ги желае, а втората, тъй като години наред не сме изпълнили рекомендациите на Венецианската комисия. Той разкритикува вносителите, тъй като макар трите им разисквания със заинтригуваните страни, те не са взели под поради техните мнения и терзания. Според него препоръчаните промени свързани с конституирането на Народно събрание след парламентарни избори, неизясненост ще се появи в няколко направления - от кой миг стартира мандатът на новото Народно събрание и по кое време завършва мандатът на предходното, по какъв начин народни представители по едно и също време ще вземат участие в процеса на конституиране на новото Народно събрание в случай че са и част от остарялото и други “Партията няма да поддържа по този начин оферти план за промени и допълнения на Конституцията ”, сподели още Вълчев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР