Народен бунт и национален протест на земеделските производителите. Протестните действия в

...
Народен бунт и национален протест на земеделските производителите.
Протестните действия в
Коментари Харесай

Земеделците се вдигат на народен бунт! Ето кои пътища и магистрали ще блокират с тежки машини

Народен протест и народен митинг на земеделските производителите.
Протестните дейности в страната и столицата ще се стартират от 18 септември (понеделник) с начален час 10, като те ще включват блокиране на гранични пунктове, основни пътища и автомагистрали.
Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския бранш е решението на Народното събрание за непродължаване на възбраната за импорт на селскостопански артикули от Украйна.
Общонационалният аграрни митинг за избавяне на българското земеделие стартира ще блокира тези основни точки в страната:

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след автомагистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал “Кольо Ганчев “, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция “Петрол “), Силистра;

- Централна северна България: детелината на село Ясен (на основен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала “Хемус “ (посока Варна-София), село Горна Студена;

- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) сред село Крапчене и Монтана;

- Югозападна България: Кюстендил (мотел село Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - Пиперево, Перник (спортна зала " Борис Гюдеров “), Брезник (улица " Ангел Коцелянов “);

- Южна България: Кресна, Драгоман - Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина.

Инициативният комитет, формиран от 24 организации, формулира следните претенции към Народното събрание, Министерския съвет и Президента на Република България:
1. Продължаване на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.
2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 година на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
3. Незабавно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
4. Осигуряване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
5. Облекчаване на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект по ОСП предвид на доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.

Инициативният комитет упорства за написани ясни задължения с съответни периоди за осъществяване на настояванията. Ефективните протестни дейности не престават до осъществяването на всички претенции на земеделския бранш.
Темата разяснява особено за ПИК Бившият народен представител от Има Такъв Народ и някогашен ръководител на земеделската комисия Пламен Абровски: “Току-що Европейската комисия публично разгласи, че няма да продължи възбраната за импорт от Украйна в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Причината е, че съгласно нейни разбори, пазарните разтърсвания в тези страни са отминали.
В резултат на сделка с Европейска комисия, на Украйна се трансферира отговорността да изготви и вкара ограничения, посредством които да не се допусне деформиране на пазара на 4-те категории аграрни артикули.
Самата Европейска комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничавания, до момента в който ефикасните ограничения от Украйна са в действие и работят изцяло. Какво значи това? Подобно на Пилат Понтийски Европейската комисия си изми ръцете и потвърди своето изтощение.
На ход са държавите-членки, а в България земеделските производители. Това не трансформира организацията на митингите, които стартират от понеделник в цялата страна. Управляващите в действителност не си дават сметка какво ще им се стовари на главата! “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР