Нарочно правите внушения за хаос в изборния процес, за да

...
Нарочно правите внушения за хаос в изборния процес, за да
Коментари Харесай

БСП: ГЕРБ нарочно правят внушения за хаос, за да отблъснат хората от гласуване

Нарочно вършиме внушения за безпорядък в изборния развой, с цел да отблъснете както българските жители от гласоподаване, по този начин и от присъединяване в секционни изборни комисии /СИК/, като покровители и наблюдаващи, обърна се към ГЕРБ Георги Свиленски от управлението на Българска социалистическа партия на брифинг в централата на партията.

По-рано през днешния ден от ГЕРБ насочиха упреци за съзнателно усложнени секционни протоколи и сигнализираха за заплаха изборният развой да бъде усложнен.

" Уважаеми представители на ГЕРБ, всичко е във ваши ръце. Имахте болшинство в Народното събрание, имате държавно управление, имате болшинство в Централната изборна комисия /ЦИК/. Българска социалистическа партия има малцинство в ЦИК - 6 индивида от 20, и не може да прокара нито едно решение по своя самодейност ", съобщи Георги Свиленски. Вие от ГЕРБ и " Обединени патриоти " сте отговорни за това състояние и ще си носите отговорността. Вие решихте да има и машини, и хартиени бюлетини, уточни той. Свиленски означи, че Българска социалистическа партия три години са се борили да има единствено машинно гласоподаване, тъй че вотът да бъде почтен и да няма недействителни бюлетини и задраскани протоколи. " Засрамете се, уважаеми сътрудници от ГЕРБ! Даже и в наглостта си би трябвало да имате граници ", съобщи той.

" Ще осигурим 35 хиляди участници в СИК, покровители, наблюдаващи и представители и няма да позволим да извършите каквито и да е спекулации и измами в изборния ден ", сподели Свиленски. Категорично се противопоставяме на внушенията, че протоколите от секционните изборни комисии би трябвало да се вършат в " Информационно обслужване ", както се пробвате да оферирате и прокарвате в последните дни, добави той.

Свиленски разяснява, че още през октомври с приемането на Изборния кодекс е станало ясно, че ще има " 10 милиона цифри ", които би трябвало да бъдат събирани.

Представителят на Българска социалистическа партия в ЦИК Емил Войнов, който беше директно упоменат от ГЕРБ, изясни, че протоколът за секциите с машинно гласоподаване, признат от ЦИК, дава отговор на всички условия на Изборния кодекс. Тук желая да разсея спекулациите, че можело по този начин да се направи, че хартиените бюлетини в един протокол да се регистрират, а за машинното да се употребява протокола, отпечатан от машината. Кодексът категорично споделя, че протоколът е единствено един и всички данни се включват в него, означи той. Войнов уточни, че самият секционен протокол е признат на съвещание на ЦИК на 4 февруари, т.е. преди близо 2 месеца. По думите му, 16 членове на ЦИК са дали своят вот " за ", единствено един е бил " срещу " - Александър Андреев. Емил Войнов позволи, че може да има известно закъснение на изборните резултати, само че изрази вяра, че при съчетани старания изборният развой ще завърши сполучливо.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР