Наричат ги различно – органик в Англия и САЩ, био

...
Наричат ги различно – органик в Англия и САЩ, био
Коментари Харесай

Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I

Наричат ги друго – „ органик ” в Англия и Съединени американски щати, „ био ” в Швейцария, „ екологични ” в Германия, без значение от името обаче известността на тези артикули пораства в целия свят. Какво ги разграничава от останалите? Първото, което ни се набива на очи е двойно, в някои случаи даже тройно по-високата цена. И по тази причина постоянно ги подминаваме с отвращение, като избираме да си купим примерно два кг моркови от „ естествените ”, вместо един от високите прескъпо „ био ”. Кой обаче от двата типа зеленчуци е по-нормален и кой в последна сметка ще ни излезе на по-висока цена – за това си коства да се замислим.

Плодовете на цивилизацията
Лъскавите ябълки, свежите домати, големите ягоди, гроздето са налични когато и да е на годината. Вече толкоз сме привикнали с това, че го одобряваме за напълно обикновено, без даже да се замисляме от кое място на къде са се взели тези пресни картофи в супермаркета измежду зима. Или пък по какъв начин гроздето от Аржентина, което е минало целия този дълъг път и е престояло по хранилища, има толкоз апетитен тип.

В реалност по-голямата част от плодовете, месото и рибата, които попадат на масата ни порастват в изкуствени условия, надалеч от природата и могат да се нарекат всячески, само че не и „ естествени ”. Синтетичните торове, които се употребяват в стандартното земеделие форсират развиването на растенията, само че понижават устойчивостта им. За да оцелеят „ изнежените ” плодове и зеленчуци се нуждаят от все по-големи количества хербициди (за битка с плевелите ), пестициди (против болести) и инсектициди (за битка с вредителите). За да имат по-голяма продължителност те се берат преди да доближат зрялост и претърпяват „ предпродажна ” подготовка – обгазяване, облъчване с радиоактивни изотопи (например кобалт-60) или потапяне във фунгицидна баня. Но всички тези субстанции всъщност са отрови, които попадат и в нашия оргамизъм, разрушават имунната ни система и са причина за огромна част от актуалните заболявания.

Месото на трапезата ни
В храната на пилетата, прасетата и говедата се прибавят анаболи за по-бърз напредък и антибиотици, които би трябвало да компенсират неприятните условия на живот – на тясно пространство и без слънчева светлина. Те се отсрочват освен в месото на животните, само че и в млякото и яйцата. Последвалата софтуерна обработка по-късно в допълнение унищожава и дребното потребни субстанции в тях, само че по тази причина пък ги „ обогатява ” с още химикали. Все още ли мислите, че това е обикновено?Продължава: Биопродуктите – разкош или рационална инвестиция в здравето II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР