Наричат ги популистки партии, но името може и да се

...
Наричат ги популистки партии, но името може и да се
Коментари Харесай

Защо популистите честo вършат обратното на това, което говорят

Наричат ги популистки партии, само че името може и да се промени. Причината е, че в доста случаи популистите освен споделят това, което бързо се харесва на хората, само че и приказват тъкмо противоположното на това, което вършат.

Примерите са на всички места - в България, Унгария, Англия, Русия.

„ Време е маските да паднат! “, написа на на „ Възраждане “ във връзка митинга, който партията провежда през септември. На плаката са нарисувани две ръце, разкъсващи стоманени окови, в които е вплетена и защитна маска за лице. Такъв митинг против „ оковите “ на маските и ограниченията се организира и в сряда, 12 януари.

Както репортаж на bTV от 9 януари обаче, една трета от депутатите на „ Възраждане “ са ваксинирани против COVID-19 макар поредната позиция на партията против имунизациите, които те назовават „ пробни течности “.

Това слага въпроса за двойния стандарт на популистките партии, чиито дейности от време на време внезапно се разминават с обществените им послания. Как и за какво популистите приказват едно, а вършат противоположното? В идващите редове събрахме няколко образеца от България и света.
Случаят „ Възраждане “
Още с влизането си в Народното събрание водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов дефинира като главен приоритет на своята партия премахването на всички ограничения против COVID-19. Позицията, която разнообразни представители на групировката поредно защитаваха през миналата година, беше навън отказване на пандемията.

„ В България няма пандемия, а осъществяване на неуравновесеност по националните медии “, през февруари 2021 Костадин Костадинов. Формацията му се афишира и изрично срещу имунизациите. Тезата, която пазят от „ Възраждане “, е, че те са „ пробни вещества “, които могат да бъдат рискови за здравето на хората, тъй като не са задоволително тествани.

„ Ваксините са пробни течности. Не е минал интервалът на изпитването им “, споделя Костадинов пред Нова телевизия през ноември. Нещо повече, депутатката от партията Елена Гунчева спекулира, че имунизациите са артикул на „ избран кръг “, който си е платил на политиците по света, с цел да организира евентуално гибелен медицински опит.

„ Представете си свят, в който избрани кръгове организират медицински опити върху хората “, написа тя в обява, споделена в формалния Facebook профил на „ Възраждане “ на 31 декември. „ Представете си, че тези кръгове са платили на политици и общественици, да убеждават хората да вземат участие в опита. Представете си, че опитът обхване милиарди. А в този момент си представете, че се окаже, че опитът е гибелен, поврежда здравето и живота, а страните са похарчили милиарди евро, с цел да разболяват жителите си. “

„ Ваксините научно почтено и честно не дават отговор на определението за ваксина. В момента приказваме за един колосален социално-инженерен опит, в който здравето на народа е заложено на картата на една социално-инженерна геополитическа игра. Това е моето мнение, само че и на групата. Както споделя доцент Мангъров – до момента в който нямам опрян револвер в челото, няма да се имунизирам “, сподели преди дни пред bTV и секретарят на партия „ Възраждане “, Николай Дренчев .

Позицията му, която съответствува с останалите публични послания, идващи от групировката, се оказа в несъгласие с обстоятелството, че самият Дренчев, както и още трима негови съпартийци. Свободна Европа потърси Дренчев с въпроси по отношение на разминаването сред дейностите и думите му, само че той отхвърли да разяснява и препрати към пиара на партията.

От репортажа на bTV, излъчен в неделя, стана ясно, че Дренчев, Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров са си сложили ваксина през 2021 година и имат зелени документи. Аргументите, с които някои от тях обясниха решението си, също се разминават съществено с тезите, зад които застава групировката им в общественото пространство, и изключително с тази за „ пробния “ темперамент на имунизациите.

Пред bTV Стоян Таслаков уточни, че се е имунизирал, с цел да защищити възрастния си дядо, който е на 94 години. Той дълго време се е колебаел дали да се имунизира, само че откакто се съветвал със експерти от Англия и под натиска на фамилията си, взел решение.

На въпрос какво споделят за имунизациите задграничните експерти, с които е приказвал, Таслаков изясни: „ Ами какво да кажат, че е добре... че е добре да се защищават възрастните хора. Говоря за експерти от Англия, които са мои другари. “

„ Това, че те са се ваксинирали, не значи, че имат друго мнение във връзка с сегрегационните и ограничаващи ограничения. Това си е техен персонален избор “, сподели в изявление за Нова телевизия водачът на партията Костадин Костадинов.

Свободна Европа го потърси за коментар върху разминаването сред персоналния избор на една трета от депутатите на групировката и обществените ѝ послания по отношение на имунизацията, само че телефонът му даваше заето през целия ден във вторник.
Йожеф Сайер по водосточната тръба на "традиционните полезности "
Позицията на „ Възраждане “ във връзка с имунизациите не е единственият образец за несъгласие в общественото говорене и действителните дейности на популисти и консерватори в Европа. Един различен ослепителен случай от преди една година сложи под подозрение искреността на консервативните тези, защитавани от Фидес - партията на унгарския президент Виктор Орбан .
 Йожеф Сайер
В края на 2020 година евродепутатът от Фидес Йожеф Сайер беше задържан в Брюксел. Оказа се, че унгарецът е взел участие в частно гей празненство в нарушаване на Коронавирус възбраната за събирания и е бил задържан, до момента в който се пробва да избяга от мястото. Тогава дружно със Сайер по водосточната тръба, по която се беше спуснал той, „ изтекоха “ и уверенията на неговата партия Фидес, че е уверена пазителка на така наречен „ обичайни полезности “.

Към тогавашния миг унгарският политик беше прочут с консервативните си и хомофобски позиции. Като един от най-близките съратници на Орбан и почитан член на Фидес, Сайер е и съавтор на унгарската конституция от 2011 година В нея бракът беше строго избран като „ съюз сред мъж и жена “, а фамилията - като „ основата за оцеляването на нацията “. През годините, в които Фидес организираше акции за ограничение правата на половите малцинства, Сайер беше неразделно измежду бранителите на консервативната линия на партията.

След като абсурдът в Брюксел доближи до медиите, той. Обвиненията в политическо двуличие обаче останаха без отговор.
Не ме гледай какво върша (на Запад), а ме слушай какво ти приказвам (за Запада)
Противоречията в общественото говорене и персоналните дейности не подминават и доста от популистките лица в Русия. През последните години съществена част от пропагандата на Кремъл е съсредоточена в рецензия и обвинявания към Съединени американски щати и Европа - тематика, по която обаче образците за двоен стандарт са доста. Западът се оказва по едно и също време демонизиран поради деградирацията на „ обичайните полезности “ и желан като място, в което децата на съветският хайлайф да продължат образованието си.

Един от образците е съветската сенаторка Елена Мизулина . „ Доскоро никой не беше чувал името ѝ, а през днешния ден тя към този момент е лицето на косервативната фамилна политика в Русия “, написа за нея немското издание Die Welt през 2013 година

Мизулина е известна с извънредно консервативните си хрумвания във връзка с фамилните въпроси - тя е твърда противничка на абортите, половите контакти до 18 година, правата на ЛГБТ хората. Авторка е на противоречивия закон против „ гей пропагандата “, който на хартия не разрешава „ пропагандата на нетрадиционни полови връзки “ измежду малолетни, само че на процедура не разрешава общественото говорене за ЛГБТ права въобще и съгласно наблюдаващите е довел до увеличение на хомофобското принуждение в Русия.

Освен че е главен представител на анти-ЛГБТ настроенията в страната, Мизулина е и създател на поправките, с които домашното принуждение спря да се счита за закононарушение и стартира да се санкционира единствено с административно наказване.

Както Радио Свобода, забавен факт е, че синът на Мизулина, който е учил в Берн и Оксфорд, в този момент е правист в брюкселска адвокатска фирма, защитаваща правата на ЛГБТ хората. Въпреки това всеки критик на сенаторката, който спомене тази детайлност, е посрещан от нея с обвинявания, че е част от „ педофилското лоби “.

Друг ослепителен образец е Сергей Железняк , член на ръководещата партия „ Единна Русия “. Той е и един от създателите на противоречивия. Според този закон всички самостоятелни медии, НПО-та и физически лица, които получават финансови приходи от чужбина и са “ангажирани с политическа активност ” са задължени да се записват като “чужди сътрудници ”. Освен това лицата и организациите са задължени да се самообозначават като „ задгранични сътрудници “ във всяко свое изказване или обява. Сред засегнатите е и.
 Сергей Железняк
Самият Железняк е чест посетител в съветските малките екрани, където подлага на критика „ американската експанзия “ по света и приканва гледащите го руснаци за повече национализъм. Той не пропуща да разяснява и обстановката с медиите на Запад. В едно свое изказване да вземем за пример Железняк, която по думите му има „ съществени проблеми със свободата на словото и с върховенството на закона “.

Любопитен подробност е обаче, че и четирите дъщери на съветския политик не престават образованието си в Западна Европа - точно във Англия и в Швейцария. Най-голямата от тях, Анастасия Железняк, даже работи за Би Би Си, макар обществената позиция на татко ѝ за „ сериозните проблеми “ с медиите във Англия.

„ Лицемерието е малко или доста неизбежно във всяка политическа среда. То е нещо, с което би трябвало да се научим да живеем “, написа политическият мъдрец Дейвид Рънсиман в своята книга за политическото двуличие (Political Hypocrisy: The Mask of Power, from Hobbes to Orwell and Beyond). Според него хората би трябвало да спрат да търсят идеални политици. Вместо това обаче те би трябвало да се научат да разграничават безобидните от в действителност рисковите политически маски и да се тревожат единствено за най-вредните от тях.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР