„Наредба №16 за управление на качеството в институциите на МОН

...
„Наредба №16 за управление на качеството в институциите на МОН
Коментари Харесай

Симеонова: Наредбата за управление на качеството в институциите на МОН да бъде прецизирана

„ Наредба №16 за ръководство на качеството в институциите на МОН да бъде прецизирана и конкретизирана с точни и ясни условия и изпълними периоди. Наредбата не дава изискванията и реда, по които да се случи същинско ръководство на качеството, тъй като текстовете в нея са доста общи. Те се поясняват по друг метод и не може да се дефинират системи в обособените институции, които да дадат съпоставимост на резултатите. ". Това написа във Facebook националният представител на Българска социалистическа партия от Парламентарната комисия по образованието и науката Донка Симеонова.

По думите й ръководството на качеството е изчерпателен развой, има отношение към доста заинтригувани страни и по тази причина е от изключителна значимост по какъв начин ще бъде разбрана философията, същността и задачите на Наредба № 16, по какъв начин ще се провежда началото на нейното осъществяване. Това сподели Симеонова и на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев от парламентарната естрада след отговора му на въпроса, заложен от нея и поставян неведнъж от учители и шефове на учебни заведения: Каква информация има в МОН по отношение на стадия на осъществяване на Наредбата за ръководство на качеството в институциите и какви заключения се вършат от министерството за осъществяването на задачите, заложени в нея?

В навечерието на първия образователен ден министърът на образованието призна в Народното събрание, че Наредбата има потребност от развиване - „ в нея може да се прибавят спомагателни вероятни механизми за ръководство на качеството. В момента главният акцент е върху оценяването. Наредбата не съществува сама по себе си, тя е част от цялостния контролно-оценъчен блок в системата, който е намерил проекция във всички държавни просветителни стандарти и най-много в стандарта за инспектирането, което е планувано да се прави като външна оценка, в това число и като ръководство на качеството ", сподели министърът. Според него този нормативен акт е останал на по-заден проект в разискванията през последната година. Оценяването на качеството е непрестанен развой на организационно развиване и акцентът би трябвало да е върху дълготрайно развиване на организационна просвета за ръководство и възстановяване на качеството на образованието.

Във въпроса си към него депутатът акцентира и тестването, на което се слага Работната група, в която вземат участие единствено представители на институцията, т.е. учители и педагогичен личен състав. Според актуалните условия на Наредбата Работната група би трябвало да предложи процедурите, дейностите, индикаторите, критериите, инструментите за оценяване, а бе основана 5 месеца след стартирането на образователната 2016/2017г. Учителите и шефовете упорстват за промени, защото най-важната задача на българското учебно заведение е да се реализира качествено обучение, да се въвлекат учениците в по-смислен свят, който им предлага познание и небосвод за развиване в България, акцентира още веднъж Донка Симеонова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР