Наредба за качеството на питейната вода ще въведе 48 показателя,

...
Наредба за качеството на питейната вода ще въведе 48 показателя,
Коментари Харесай

Водата на места у нас: Мътна и с манган, уран и пестициди 

Наредба за качеството на питейната вода ще вкара 48 индикатора, на които би трябвало да дава отговор скъпата течност съгласно Европейска инструкция 2020/2184. Изискванията са на Световната здравна организация. У нас хората в доста региони и селища на страната пият освен мътна, бъкаща от разнообразни детайли - манган, уран, пестициди и други химически детайли и микроорганизми, само че и скъпа вода.

Проектът, оповестен на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие, мина през публично разискване и следва да влезе в действие, без да се съобрази с рецензиите, предложенията и мненията за промени и включване на нови текстове и условия.

Критики

В наредбата липсват наказания при неспазването й, както и връзка с други законови и нормативни актове за ВиК бранша. Не е посочено по какъв начин подаването на некачествена вода ще се отрази на цената й, разяснява в мнението си доцент доктор инж. Галя Бърдарска от Българска академия на науките. Средно 60% от водата изтича от авариращи тръби. Наличието на големи течове може да докара и до замърсяване на водата в мрежата, да аргументи повреди на здания и уреди, разясниха за " Телеграф “ от Националното съдружие на общините. Те изискват да се регламентират стандарти на качество на услугата, предоставяна от ВиК операторите. В своето мнение омбудсманът проф. Диана Ковачева обръща внимание, че индикаторите за качество " общи загуби на вода във водоснабдителните системи “ не се вземат поради от водния регулатор при изменението на цената на ВиК услугата за 2023 година Нямаме отношение към тази разпоредба, нейната сфера на деяние е опазването на здравето, дадоха отговор от КЕВР на въпрос на вестника.

При в този момент настоящата конструкция на ВиК бранша без значение от изразходваните европейски и бюджетни средства броят на популацията на водни режими не понижава, както и подаването на питейна вода със общоприети отклонения по индикаторите мътност, нитрати, желязо, манган, нитрати, уран и други, разяснява доцент доктор Бърдарска.

Параметри

Питейната вода би трябвало да се управлява да не съдържа Е.коли и ентерококи, химически детайли, обособени метали и органични съединения, пестициди и субпродукти от дезинфекцията и субстанции от пречистването на питейната вода, метали от състава на тръбите. ВиК-та, общини и страната би трябвало да обезпечат и включат в бизнес проектите си за 2022-2026 година финансови и други средства за използване на новата разпоредба. А всеки човек има право на задоволителна, преференциална, физически налична, безвредна и допустима вода за персонални и битови потребности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР