Нарастващият оптимизъм за икономиката на САЩ продължи да тласка пазарите

...
Нарастващият оптимизъм за икономиката на САЩ продължи да тласка пазарите
Коментари Харесай

Оптимизмът на Уолстрийт продължава

Нарастващият оптимизъм за стопанската система на Съединени американски щати продължи да тласка пазарите на акции и облигации във вторник - трите съществени показателя започнаха сесията на зелено и не погледнаха обратно.

Воден от Walgreens Boots Alliance и Caterpillar, Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,7%, или 252 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite също се увеличи с 0,7%, а необятният S&P 500 с 0,6%.

Печалбите във вторник обгърнаха всеки бранш на S&P 500, като водещи бяха енергийните и информационните услуги. По-малките компании също продължиха да изпреварват останалата част от пазара, като показателят Russell 2000 се увеличи с 1,9%.

Впечатление във вторник направи растежът на акциите на капиталоемки компании за възобновима сила. Доставчикът на слънчеви и батерийни системи Enphase Energy напредна с 9,1%, откакто разгласи, че ще редуцира 10% от работната си мощ. SolarEdge Technologies се повиши с 9,4%, а First Solar набъбна с 4%.

Производителят на чипове Nvidia падна с 0,9%, натежавайки върху софтуерните акции. В същото време притежателят на Фейсбук Meta си възвърна оценката от 900 милиарда $, откакто цената на акциите ѝ се увеличи с 1,7%.

На дълговите пазари референтната рентабилност на 10-годишните държавни облигации във вторник се намали леко до 3,921%, най-ниската ѝ стойност от 26 юли. Доходността пада, когато цените на облигациите порастват.

Въпреки по-розовите стопански прогнози за идната година, някои вложители виждат причина да имат вяра, че настоящото рали на фондовия пазар може скоро да се забави, предизвестява The Wall Street Journal.  

На петролния пазар референтният американски недопечен нефт се увеличи с 1,3% до 73,44 $ за барел на фона на опасенията, че йеменските бунтовници хути могат да продължат да нападат кораби, преминаващи през Червено море на път към или от Суецкия канал.

Въпреки че Съединени американски щати събират интернационална работна група за отбрана на комерсиалния трафик, рискът от подкрепяните от Иран хути увеличи акциите на доста интернационалните петролни компании, рафинерии на гориво в Съединени американски щати, шистови сондажи и оператори на танкери.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР