Нарастващите цени на имотите превръщат инвестицията в имот с цел

...
Нарастващите цени на имотите превръщат инвестицията в имот с цел
Коментари Харесай

Цена на апартамент в центъра на Пловдив = минимум 30 години наеми

Нарастващите цени на парцелите трансформират инвестицията в парцел за отдаване под наем в рисково начинание. 
Прочетете още
Двустаен апартамент към 100 кв.м. в централните елементи на Пловдив коства приблизително към 150 000 евро, при наем от 300 евро на месец, са нужни към 40 години да бъде избита инвестицията. Ако наемът е 450 евро на месец, апартаментът ще бъде " избит " след около 28 години. И тази сметка е годна, единствено в случай че през всеки един месец през всички тези години, в жилището има наематели. 

Тази сметка не преглежда още един сериозен разход, а точно - обзавеждането, поправки и довършителни работи. В множеството случаи на тази продажна цена сега не може да бъде закупен порядъчен обзаведен апартамент. От друга страна, наемът от 450 евро няма по какъв начин да бъде взет, в случай че положението на парцела не е положително. 

Причината за голямото разминаване на двата пазара е, че цените на жилищата стабилно се повишават, до момента в който рентите са поскъпнали нищожно. 

Преди към 10 години бяхме стигнали до обстановка на пазара, когато излизаше доста рентабилно да се изтегли заем за жилище, по отношение на това да се живее чартърен. Причината беше, че за 20 години разноските и за двата типа настаняване - в новозакупен апартамент на заем или в жилище чартърен, бяха относително идентични. С тази разлика, че след 20 години /при кредит/ семейството става и пълновръстен притежател на парцела. 

В момента обаче да плащаш наем излиза доста по-икономическо обосновано по отношение на преди, изключително в случай че нямаш твърдо желание да се установяваш в Пловдив. Причините да липсва сериозен напредък на наемите са главно две. Първо - взривът на закупуване на жилища с капиталова цел, които наводниха рентиерския пазар. От друга страна при непрекъснатото понижаване на покупателната дарба на приходите на популацията, при едни високи наеми просто имотите ще стоят празни. Това постанова естествено контролиране на пазара. 

Другият голям недостиг на пазара сега са модерно обзаведените жилища. Затова цената на такива парцели е доста по-висока от тази на останалите. Точно това е и таргетът на наемателите. 

Каква е обстановката по квартали

Най-високи са наемите към университетите - Медицински университет и ректората на Пловдивски универаситет и филиала на Тенически университет. В зоните междинният наем е 500 евро, като може да се намерят и по-скъпи парцели. Именно в същите тези квартали междинната цена на жилище е 160 000 евро /при двустайно, 100 кв.м., обзаведено/.

Приблизително същите са рентите и в регион " Северен " - приблизително към 450 евро или 5 евро на кв.м. В зоните към Новотела, продажните цени също са доста високи - към 1500 евро на кв.м., а в по-крайните квартали стигат до 1000 евро за кв.м., само че и наемите са много по-ниски. 

В кв. " Христо Смирненски " междинните наеми са към 400 евро, цените пък още веднъж са средно към 1500 евро за кв.м. при обзаведените парцели. 

По-ниски са наемите в " Южен " и в " Тракия ", където междинната стойност е към 350 евро. Обазаведените жилища пък костват към 1300 евро за кв.м. или междинна цена към 120 000 евро. 

Всичко това проличава в статистиката на Национален статистически институт и Евростат. 

На Европейско равнище от 2010 година до второто тримесечие на 2022 година наемите са се нараснали с 18%, а цените на жилищата с 48%. В България цените на жилищата са нарастнали с близо 60 на 100 от 2010 година до второто тримесечие на 2022 година, а на наемите растежът е с едвам към 12 на 100.

Именно заради тези несъответствия, притежателите на капиталови парцели станаха повече хотелиери, в сравнение с рентиери. Те всеобщо започнаха да отдават парцелите си за краткосрочно престояване през платформи като AirBnb и Booking. Новата наклонност не беше покрита добре от законодателството и не след дълго свободният пазар за отдаване за кратковременен наем към този момент не беше подобен. Наложените ограничавания и условия за бизнеса като категоризации и данъци, доведоха до отлив и от този пазар, който носеше доста повече приходи за притежателите на парцели. Там даже по-малки жилища носят по 100-150 лв. доход за вечер.

Имоти, оборудвани с по-специални уреди, като джакузи или други вид спа капризи, огромни тераси и т,н. – пък са същинска златна мина и цените им за нощувка доближават 300 лв., доста по-скъпо от междинните цени за хотелско настаняване.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР