Нарастващите разходи за живот в европейските страни провокират вълна от

...
Нарастващите разходи за живот в европейските страни провокират вълна от
Коментари Харесай

Протести из цяла Европа заради инфлацията клатят правителствата

Нарастващите разноски за живот в европейските страни предизвикат вълна от митинги и стачки. Недоволството пораства. Тези дни в Румъния протестиращите надуваха клаксони и удряха барабани, с цел да изразят неудовлетворението си от инфлацията. Хората в цяла Франция излязоха на улиците, с цел да изискат нарастване на заплатите. Чешки стачкуващи стачкуваха против метода, по който държавното управление се пробва да се оправи енергийната рецесия. Британският железопътен личен състав и немските водачи организираха стачки, с цел да упорстват за по-добро възнаграждение, до момента в който цените порастват, написа Independent.

Спираловидното повишаване на живота, което предизвика безредици в цяла Европа, заплашва с политически разтърсвания. “Горещ ” образец за това виждаме в оставката на английския министър-председател Лиз Тръс. Тя беше принудена да освободи поста си по-малко от два месеца, откакто го оглави. След като Тръс разгласи икономическите си проекти, те провокираха безпорядък на финансовите пазари и в допълнение нараниха болната стопанска система на Острова. Политическите водачи бяха принудени да реагират, защото хората изискваха дейности.

Според мозъчния концерн Bruegel в Брюксел европейците не считат за задоволителни ограниченията, които държавните управления ползват. Въпреки спада на цените на природния газ от рекордните летни върхове, сметките и цените на стоките стават все по-непосилни.

Цените на силата усилиха инфлацията в 19-те страни, които употребяват евровалутата, до рекордните 9,9%, което затруднява хората да купуват това, от което се нуждаят.

За мнозина единственият излаз е да излязат по улиците.

„ Днес хората са принудени да употребяват тактики на напън, с цел да получат нарастване “ на заплащането, споделя Рашид Ухем, доктор, който беше измежду повече от 100 000 души, които се причислиха към протестни шествия тази седмица в голям брой френски градове.

Последствията от войната в Украйна внезапно покачиха риска от цивилен безредици в Европа, съгласно консултантската компания за опасности Verisk Maplecroft. Европейските водачи мощно поддържаха Украйна, като изпратиха на страната оръжия и дадоха обещание или бяха принудени да отучат стопанските системи си от евтиния съветски нефт и природен газ, само че преходът не беше елементарен и заплашва да подкопае публичната поддръжка.

Според Торбьорн Солтвед, анализатор във Verisk Maplecroft - “няма бързо решение на енергийната рецесия ”. Следващите му думи не носят разтуха:

“Инфлацията наподобява, че може да е по-лоша през идната година, в сравнение с беше тази година ”.

Това значи, че връзката сред икономическия напън и публичното мнение за войната в Украйна „ в действителност ще бъде подложена на тестване “, добавя той.

Във Франция, където инфлацията е 6,2%, най-ниската в 19-те страни от еврозоната, служащите в железопътния и транспортния бранш, гимназиалните учители и чиновниците в държавните лечебни заведения се вслушаха във вторник в апела на синдиката на петролните служащи да изискат нарастване на заплатите и да стачкуват против намесата на държавното управление в стачки на служащите в рафинерията, които провокираха дефицит на бензин.

Дни по-късно хиляди румънци се причислиха към протест в Букурещ, с цел да стачкуват против разноските за сила, храна и други съществени артикули, които съгласно уредниците изпращат милиони служащи в беднотия.

През септември в Чешката република големи тълпи, развяваваха флагове по улиците, искайки оставката на прозападното съдружно държавно управление и критикувайки поддръжката му за глобите на Европейския съюз против Русия. Те също подлагаха на критика държавното управление, че не прави задоволително, с цел да помогне на семействата и бизнеса, притиснати от разноските за сила.

Въпреки че е плануван различен митинг в Прага идната седмица, дейностите до момента не са довели до политическа смяна, като ръководещата коалиция в страната завоюва една трета от местата в горната камара на Народното събрание по време на избори този месец.

Във Англия железопътни служащи, медицински сестри, пристанищни служащи, юристи и представители на други браншове проведоха поредност от стачки през последните месеци, настоявайки за покачвания на заплатите, които дават отговор на инфлацията, която е най-висока от четири десетилетия от 10,1%.

Неуспешният проект на Тръс за стопански тласъци, който включваше огромни данъчни облекчения и десетки милиарди лири в помощ за сметките за сила на семействата и бизнеса без явен проект за заплащането им, илюстрира обвързването, в което се намират държавните управления. Те „ имат доста малко пространство за маневриране “, сподели Солтвед.

По думите му, към този момент октомври донесе по-топло време от нормалното в Европа. Това понижи търсенето на газ за отопление на домовете.

Ако има ненадейно спиране на доставките на газ тази зима, допустимо е да забележим още повече повишаване на гражданските безредици, споделя специалистът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР