Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от

...
Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от
Коментари Харесай

Едва 4% от българите не се притесняват от поскъпването на живота

Нарастващите разноски за живот са най-неотложната паника за 93% от европейците. Това сочи последното изследване на Евробарометър за Европейския парламент*.

Във всяка страна членка на Европейски Съюз повече от 7 на всеки 10 интервюирани са обезпокоени от възходящите разноски за живот, като най-високи са резултатите в Гърция - 100%, Кипър - 99%, Италия и Португалия - с по 98%. В България делът на хората, които са обезпокоени от възходящите разноски за живот, се приближава до най-високите равнища с 96%. Повишаването на цените, в това число на силата и храните, се усеща във всички социално-демографски категории като пол и възраст, както и във всички просветителни и социално-професионални групи.

Българските респонденти показват на второ и трето място опасността от беднотия и обществено изключване и заплахата от разпростирането на войната в Украйна в други страни, надлежно с 86% и 85%, а опасността от изменението на климата остава по-назад с 69%.

Гражданите чакат Европейски Съюз да продължи да работи върху решения за намаляване на задълбочаващите се резултати от серията поредни рецесии, които засегнаха континента. Високата поддръжка за Европейски Съюз се основава на опита от минали години, когато Брюксел показва забележителна дарба да се сплоти и да вкара ефикасни ограничения. Към момента на изследването жителите не са удовлетворени от подхванатите дейности нито на национално, нито на европейско равнище. Само 1/3 от европейците показват удовлетворение от ограниченията, подхванати от техните национални държавни управления или от Европейски Съюз за справяне с възходящите разноски за живот.

21% от българите показват по-силно неодобрение от междинното за Европейски Съюз във връзка с ограниченията, подхванати от националното държавно управление, а във връзка с ограниченията, подхванати от Европейски Съюз, резултатите са съизмерими със междинните за Съюза - 32 на 100.

По отношение на финансовото положение на жителите изследването демонстрира, че последствията от рецесията в разнообразни области на живота се усеща все по-отчетливо. 46% от популацията на Европейски Съюз декларира, че виталният им стандарт към този момент е намален заради последствията от пандемията от COVID-19, нападателната война на Русия против Украйна и рецесията с разноските за живот. Други 39% към момента не са усетили намаление на виталния си стандарт, само че чакат това да се случи през идната година, което е мрачна вероятност за 2023 година Данните за България по тези индикатори сочат, че съгласно 53% от респонендите виталният им стандарт към този момент е намален, а други 28 на 100 чакат това да се случи през тази година.

Друг знак за възходящите стопански ограничавания е увеличението на каузи на жителите, които срещат усложнения при заплащането на сметки като от есента на 2021 година общото нарастване по тези два индикатора е с девет процентни пункта - от 30 на 39%. В България тези индикатори са съвсем два пъти над междинните за Европа, като 64% от интервюираните имат усложнения " през множеството време " или " от време на време " при заплащането на сметки.

Ценности за отбрана и цели на Европейския парламент

Основните цели на Европейския парламент съгласно българските респонденти би трябвало да бъдат битката с бедността и общественото изключване, поддръжката за стопанската система и основаването на нови работни места, публичното здраве, както и тематиката за демокрацията и върховенството на закона.

Настоящите рецесии и изключително войната на Русия против Украйна ускоряват поддръжката на жителите за Европейския съюз. 62% от респондентите считат, че участието в Европейски Съюз е „ нещо положително “, което съставлява един от най-високите резултати от 2007 година насам. Делът за България по този индикатор е доста по-нисък - 49%. Така страната ни попада измежду страните членки с най-ниски нива по този индикатор като Италия и Румъния - с 46%, Словакия - 44%, Гърция - 43% и Австрия - 42%.

66% от европейските жители считат, че участието на страната им в Европейски Съюз е значимо, а 72% са на мнение, че страната им е спечелила от участието си в Европейски Съюз. Данните за България сочат, че 54% от интервюираните считат, че участието им в Европейски Съюз е значимо, до момента в който 60% от тях показват, че България е спечелила от участието си в Европейски Съюз. В този подтекст концепцията за „ мир “ се завръща в съзнанието на жителите като една от основните и основополагащи аргументи за съществуването на Европейския съюз. 36% от европейците имат вяра, че приносът на Европейския съюз за поддържане на мира и подсилване на сигурността са главните преимущества на участието в Европейски Съюз, което съставлява нарастване с шест процентни пункта от есента на 2021 година Европейците също по този начин считат, че Европейски Съюз улеснява по-доброто съдействие сред страните членки и способства за икономическия напредък.

За 53% от българските респонденти най-голямото преимущество от участието в Европейски Съюз е, че съюзът дава на българите нови благоприятни условия за работа, с което страната попада в една група с Хърватия, Словакия, Унгария, Румъния, Чехия и Естония. Следващите по значимост изгоди от участието в Европейски Съюз за българските респонденти са по-доброто съдействие сред България и другите страни членки, както и поддържането на мира и укрепването на сигурността.

*Проучването на Евробарометър за есента на 2022 година е осъществено за Европейския парламент от Института за пазарни изследвания „ Кантар “ (Kantar) сред 12 октомври и 7 ноември във всички 27 страни членки на Европейски Съюз. To е извършено лице в лице, с видео изявленията (CAVI), употребявани в допълнение в Чехия и Дания, като са осъществени 26 443 изявленията. Средните данни за Европейски Съюз са претеглени съгласно броя на популацията във всяка страна членка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР