Нарастващата пропаст в доходите в страните членки на Европейския съюз

...
Нарастващата пропаст в доходите в страните членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

Георгиева: Пропастта в доходите в ЕС заплашва да посее недоволство

Нарастващата п ропаст в приходите в страните членки на Европейския съюз заплашва да подхрани п олитическото неодобрение и да помрачи триумфа от намаляващите разлики в приходите сред по-богатите и по-бедните страни от блока, предизвестява основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева в изявление за вестник " Файненшъл таймс ".

Георгиева обобщава, че т ехнологичните промени основават нови работни места за квалифицираните фрагменти в преживяващите взрив градски региони, н о изключват по-ниско образованите служащи отвън огромните градове.

Бившият европейски комисар показва убеденост, че тези проблеми са решими, само че акцентира евентуалните вреди от увеличаващото се неравноправие сред обособените райони както в старите, по този начин и в новите страни членки на Европейски Съюз. " Ако то не бъде взето под внимание ", предизвестява Кристалина Георгиева, " им а риск хората да се почувстват без права, разочаровани и изоставени ". " Това ще е плодородна почва за популизма - не безусловно за (политици), които излизат с решения, а за хора, които издигат верния девиз, диагностициращ казуса. "

Кристалина Георгиева даде изявлението си за авторитетния английски всекидневник преди публикуването на проучване на Световната банка, което демонстрира по какъв начин н амаляването на пропастта сред обособените страни членки на Европейски Съюз прикрива увеличаващите се неравенства в самите страни.
 Главният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева БГНЕС
Докладът регистрира, че по-бедните страни догонват по-богатите на фона на разширението на юг и на изток от началото на този век, само че някои неравенства в самите страни са се запазили или даже са се нараснали . В Полша , да вземем за пример, брутният вътрешен артикул на глава от популацията се е повишил от половината от средноевропейския през 2000 година до 69 % през 2015 г . Разликите в приходите сред обособените райони в страната обаче са се нараснали.

" Нашата диагноза е, че конвергентната машина на Европейски Съюз към момента работи . Тя обаче не работи за всички и има признаци за възходящи разделения ", обобщава основният изпълнителен шеф на Световната банка пред " Файненшъл таймс ". Тя отбелязва, че " европейците с ниски приходи изостават на трудовия пазар в огромна част от Европейски Съюз ", и предизвестява, че " в случай че не бъде обърнато внимание на този проблем, ще има увеличаващо се неравноправие с всички последствия от това . "

Технологичният прогрес е повишил броя на изобретателните и аналитичните работни места с 15 % през последните 15 години, само че тези с ръчен труд са намалели със същите темпове, сочи проучването. Р аботните места с ръчен труд изчезват изключително бързо в България, Италия, Гърция, Румъния, Словения, Унгария, Латвия и Австрия.

Докладът приканва за концентриране на вниманието върху пропуските в образованието, които вършат по-трудно за хората, изгубили своята работа, да се възползват от откриващите се благоприятни условия. Над 30 % от 15-годишните в България, Румъния, Гърция, Малта и Словакия не покриват главните стандарти за просветеност . Този дял надвишава 20 % в някои западноевропейски страни, измежду които и Франция.

Намаляващият растеж на продуктивността също спъва икономическия напредък в Европа. Той пада изключително бързо в южната част на континента, къде то обременителните регулации в някои страни задушават икономическия напредък и вложенията, добавя Световната банка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР