Нарастващата пропаст в доходите в страните членки на Европейския съюз

...
Нарастващата пропаст в доходите в страните членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Пропастта в доходите в ЕС заплашва да посее недоволство

Нарастващата бездна в приходите в страните членки на Европейския съюз заплашва да подхрани политическото неодобрение и да помрачи триумфа от намаляващите разлики в приходите сред по-богатите и по-бедните страни от блока.

За това предизвестява основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева в изявление за вестник " Файненшъл таймс ", съобщи Българска телеграфна агенция, представена от Новини.бг.

Георгиева обобщава, че софтуерните промени основават нови работни места за квалифицираните фрагменти в преживяващите взрив градски региони, само че изключват по-ниско образованите служащи отвън огромните градове. Бившият европейски комисар показва убеденост, че тези проблеми са решими, само че акцентира евентуалните вреди от увеличаващото се неравноправие сред обособените райони както в старите, по този начин и в новите страни членки на Европейски Съюз. " Ако то не бъде взето под внимание ", предизвестява Кристалина Георгиева, " има риск хората да се почувстват без права, разочаровани и изоставени ". " Това ще е плодородна почва за популизма - не безусловно за (политици), които излизат с решения, а за хора, които издигат верния девиз, диагностициращ казуса. "

Кристалина Георгиева даде изявлението си за авторитетния английски всекидневник преди публикуването на проучване на Световната банка, което демонстрира по какъв начин намаляването на пропастта сред обособените страни членки на Европейски Съюз прикрива увеличаващите се неравенства в самите страни. Докладът регистрира, че по-бедните страни догонват по-богатите на фона на разширението на юг и на изток от началото на този век, само че някои неравенства в самите страни са се запазили или даже са се нараснали.

В Полша, да вземем за пример, брутният вътрешен артикул на глава от популацията се е повишил от половината от средноевропейския през 2000 година до 69 % през 2015 година Разликите в приходите сред обособените райони в страната обаче са се нараснали. " Нашата диагноза е, че конвергентната машина на Европейски Съюз към момента работи. Тя обаче не работи за всички и има признаци за възходящи разделения ", обобщава основният изпълнителен шеф на Световната банка пред " Файненшъл таймс ". Тя отбелязва, че " европейците с ниски приходи изостават на трудовия пазар в огромна част от Европейски Съюз ", и предизвестява, че " в случай че не бъде обърнато внимание на този проблем, ще има увеличаващо се неравноправие с всички последствия от това. " Технологичният прогрес е повишил броя на изобретателните и аналитичните работни места с 15 % през последните 15 години, само че тези с ръчен труд са намалели със същите темпове, сочи проучването.

Работните места с ръчен труд изчезват изключително бързо в България, Италия, Гърция, Румъния, Словения, Унгария, Латвия и Австрия. Докладът приканва за концентриране на вниманието върху пропуските в образованието, които вършат по-трудно за хората, изгубили своята работа, да се възползват от откриващите се благоприятни условия. Над 30 % от 15-годишните в България, Румъния, Гърция, Малта и Словакия не покриват главните стандарти за просветеност. Този дял надвишава 20 % в някои западноевропейски страни, измежду които и Франция. Намаляващият растеж на продуктивността също спъва икономическия напредък в Европа. Той пада изключително бързо в южната част на континента, където обременителните регулации в някои страни задушават икономическия напредък и вложенията, добавя Световната банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР