Нарастващата инфлация и по-големите разходи около коледните празници поставят все

...
Нарастващата инфлация и по-големите разходи около коледните празници поставят все
Коментари Харесай

Растящата инфлация и по-големите коледни разходи карат все повече хора да оптимизират разходите си

Нарастващата инфлация и по-големите разноски към коледните празници слагат от ден на ден хора пред въпроса по какъв начин да усъвършенстват разноските си. Повечето специалисти поучават да създадем подробна разбивка на месечното си ползване, а Националният статистически институт дава опция да изчислим персоналната си инфлация.

Традиционно Националният статистически институт показва месечна и годишна инфлация, като и двата индикатора се пресмятат въз основата на усреднена потребителска кошница. Тя обаче не е годна по един и същи метод за другите семейства, защото методът им на живот предпоставя друго ползване.

Ето за какво специалистите поучават първо да създадем месечна подробна разбивка на разноските си. Това значи, че в случай че излезем от супермаркета с покупки на стойност 100 лв., в детайли да разпишем каква част от тях са за хранителни артикули, хигиенични материали, цигари и кафе да вземем за пример.

От една страна това ще ни помогне да премахнем ненужни разноски за артикули, които са ни изкушили, а от друга – да проследим по какъв начин всяка нужна стока или услуга, която използваме, трансформира цената си.

Това може да стане посредством калкулатора за персонална инфлация на Националния статистически институт, който бе създаден още през 2010-та година. В него стоките са групирани и можем да проследим да вземем за пример каква е инфлацията при питателните артикули и безалкохолните питиета, които използваме.

Графиките на месечно и годишно изменение ще покажат какво е отклонението на нашата персонална инфлация по отношение на средностатистически калкулации показател, което от своя страна би трябвало да ни помогне да планираме по-добре бюджета на семейството.

Последната прогноза, направена от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, е, че следващата година годишната инфлация ще бъде от 5 до 6 на 100.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР