Нарастващата близост на Хонконг с континентален Китай е причината да

...
Нарастващата близост на Хонконг с континентален Китай е причината да
Коментари Харесай

Fitch понижи кредитния рейтинг на Хонконг заради „нарастващата близост“ на града с континентален Китай

Нарастващата непосредственост на Хонконг с континентален Китай е повода да понижим кредитния рейтинг на града. Това обявиха от интернационалната рейтингова организация Fitch във връзка с смъкването на кредитния рейтинг на Хонконг от „ AA “ до „ AA- “, съобщи Ройтерс.

Това е второ намаляване на рейтинга на специфичния административен регион в границите на година и го слага единствено на едно равнище над този на континентален Китай (А+).

 „ Връзките сред Хонконг и континентален Китай в стопански, финансов и социално-политически проект се усилиха с течение на времето и не престават да порастват “, разяснява Андрю Фенел, водещ анализатор за Хонконг и Китай в Fitch.

„ Като рейтингова организация, ние считаме, че постепенната интеграция на Хонконг значи, че неговият рейтинг и този на континентален Китай би трябвало да са по-близо един до различен “, изясни той пред Си Ен Би Си.

 „ Хонконг обаче продължава да има институционални разлики спрямо континентален Китай, изключително в подтекста на това, че има личен капитал, лична валута и автономност върху фискалната и външната си сметка “, прибавя той.

Правителството на Хонконг излезе с изказване в понеделник, в което споделя, че е разочаровано от решението на Fitch.

„ Решението отразява несъразмерен акцент, подложен от рейтинговата организация върху преобладаващите обществено-политически въпроси, без да се отдава дължимото на мощните фундаменти, на които се основава локалната стопанска система и финансов пазар. Освен това, концепцията, че възходящите стопански и финансови връзки на Хонконг с континенталния континент са някакъв негатив е неоснователна “, се споделя в изказването.

От Fitch чакат брутният вътрешен артикул на Хонконг да се свие с 5% през тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР