Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност. През 2017 г.

...
Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност. През 2017 г.
Коментари Харесай

Близо 153 хил. българи страдат от сърдечно-съдово заболяване

Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова непълнота. През 2017 година умрелите от сърдечно-съдово заболяване са били с 2220 повече. Това сподели доцент Мария Токмакова, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България, на специфична конференция по тематиката в Българска телеграфна агенция. Поводът за нея бе международната седмица, отдадена на проблемите на болестта. От Дружеството на кардиолозите показаха, че едвам 30 на 100 от българите са наясно със признаците на заболяването. За да бъде сполучливо и навременно лекуването, би трябвало по-добра профилактика, считат експертите.

" Едва 30% от българите са наясно, че водещата причина за смъртност в страна ни са сърдечно-съдовите болести. Близо 153 хиляди са българите, които са диспансеризирани поради сърдечно-съдова непълнота, като 90 на 100 от тях са над 65-годишна възраст ", уточни доцент Токмакова, цитирайки данни от НЗОК за предходната година.

" В България достъпността до експерти, до медикаменти и нови технологии е доста висока, само че няма задоволително осведоменост измежду обществото и осъзнаване на казуса ", сподели проф. Пламен Гацов, шеф на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София.

" По-голяма част от пациентите със сърдечно-съдова непълнота са имали неприятно овладяна хипертония ", показа по тематиката проф. Арман Постаджиян, шеф на Кардиологичното поделение в столичната болница " Св.Анна ".

" Лечението на пациентите със сърдечна непълнота е много по дълготрайно, то изиска голям брой стъпки както от позиция на диагностициране, по този начин и от позиция най- към този момент на надзор, както на настоящето положение, по този начин и на надзор на резултатите на лечението. Има голямо значение да се ползват модерните дистантни методики, по този начин наречената телемедицина. С горделивост бих декларирал, че България е един от водачите от позиция на пилотни планове за телемониториране и то на всичкото от горната страна онлайн ", изясни проф. доктор Иво Петров, шеф на клиника по кардиология и ангиология, УМБАЛ " Сити Клиник ". Той добави, че към този момент все по-успешно навлизат телемониторирането на пациенти у нас.

" В момента на телефона си мога да проследя десетки пациенти в какво положение са. В дадени европейски страни това към този момент се поема от локалната Здравна каса, а у нас към момента навлиза ", добави той.

Сред най-често срещаните аргументи за сърдечна непълнота в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Често срещани рискови фактори за сърдечна непълнота са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с метода на живот.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР