Нараства броят на пенсиите, отпуснати при специални условия, най-голямо е

...
Нараства броят на пенсиите, отпуснати при специални условия, най-голямо е
Коментари Харесай

НОИ: Нараства броят на пенсиите, отпуснати при специални условия

Нараства броят на пенсиите, отпуснати при специфични условия, най-голямо е нарастването им при пенсиите в понижен размер. Това е маркирано в последния брой на Информационния бюлетин на Националния застрахователен институт (НОИ) за т.г., който към този момент е наличен на интернет страницата на институцията, оповестиха от нейния пресцентър.
Акцент в броя е експертен разбор, който показва в динамичност основните индикатори, свързани с персоналните пенсии за застрахователен стаж и възраст, отпуснати при специфични условия, за интервала 2019-2022 година Посочват се главните фактори, обуславящи наклонността за повишаване на тези заплащания в контраст на намаляването в общия брой на пенсиите, отпуснати от фонд „ Пенсии “. 
Контролно-ревизионната активност на Националния застрахователен институт (НОИ) през 2022 година включва 1541 формирани ревизионни актове за начет за малко над 3,5 млн. лв., е маркирано още в бюлетина.
Посочен е и образец от практиката на териториалното отделение в Смолян, при който предотвратената вреда се приближава до един милион лв..  
В осведомителния бюлетин е оповестено и обобщение на изявлението на шефа на Националният застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов пред парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика. В него той показва, че със Закона за бюджет на държавното публично обезпечаване за 2024 година се цели гарантиране на законово заложените осигурителни права и отговорности на българските жители при съблюдаване на правилото за равнопоставеност посред им и баланс сред техните ползи и ползите на осигурителите. 
Сред материалите са още резултати от анкетно изследване за удовлетвореността на потребителите от услугите на Национален осигурителен институт, посочващи, че интернет страницата на института е главен източник на информация за близо 79% от клиентите, и доклад на програмата за профилактика и рехабилитация на Национален осигурителен институт, която всяка година подкрепя здравето на към 43 000 обезпечени лица. Подробно са разказани и измененията в кръга на лицата, имащи право на ранно пенсиониране, произлизащи от новия Закон за противопоставяне на корупцията, влезнал в действие при започване на октомври т.г. 
В предходния брой на бюлетина на Национален осигурителен институт беше оповестен разбор на бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 година, който демонстрира, че пенсиите не престават да са най-големият разход и през 2023 г. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР