Нараснали са всички доходи, но това не може да компенсира

...
Нараснали са всички доходи, но това не може да компенсира
Коментари Харесай

Заплатите в САЩ растат, но неравенствата се запазват

Нараснали са всички приходи, само че това не може да компенсира инфлацията

Протест на чиновници от заведение за бързо хранене в Манхатън, настояващи да им заплащат по 20 $ на час - сходно искане би било немислимо преди пандемията, само че в този момент от ден на ден компании мощно покачват заплатите, което обаче не понижава неравенствата, осведоми Франс прес, представена от.

Недостигът на работна ръка, обвързван с разпространяването на КОВИД-19, проблемите с грижите за децата и недоволството на нископлатените чиновници, които са твърдо решени да не остават на работа при изискванията от преди здравната рецесия, накара предприятията да подсигуряват по-високо минимално възнаграждение, съпроводено от обществени придобивки като по-добра здравна застраховка и награди.

"Големите работодатели в страната осъзнаха нуждата от осъвременяване на заплатите, в случай че желаят да притеглят надеждна работна ръка, която да им оказва помощ да изплуват в този интервал на огромна неустановеност ", акцентира Грегъри Дако, основен икономист в "Ърнст енд Янг Партенон " (Ernst & Young Parthenon).

"Като поддържаме и задържаме най-хубавите сътрудници в света, съумяваме да предлагаме най-хубавите артикули и най-иновативните услуги на нашите клиенти ", изясни "Епъл " (Apple), откакто разгласи минимално почасово възнаграждение от 22 $.

Технологичният колос твърди, че е водач в бранша във връзка с минималното почасово възнаграждение и се хвали, че е разширил солидна гама от обществени придобивки за своите чиновници - както за тези на цялостен работен ден, по този начин и за работещите на ненапълно работно време. Подобно на "Амазон " (Amazon), той може да се надява, че увеличавайки заплатите, ще отклони претенциите на синдикатите.

Преминаването към 22 $ на час съставлява нарастване от 45 % по отношение на минималното възнаграждение през 2018 година, прецизира групата.

Изправени пред сериозен дефицит на работна ръка, през лятото на 2021 година доста компании, измежду които "Амазон ", "Таргет " (Target) и "Чипотле " (Chipotle) трансферираха прага от 15 $ на час или два пъти повече от федералното минимално възнаграждение (7,25 долара), което не е променяно от 2009 година

Миналата седмица "Банк ъв Америка " (Bank of America), също като "Епъл ", разгласи минимално възнаграждение от 22 $ на час, които ще бъдат увеличени на 25 $ до 2025 година

В Съединени американски щати най-големи покачвания на заплатите получиха най-нископлатените чиновници, които не се поколебаха да стачкуват, с цел да получат тези нараствания.

"Нараснали са всички приходи, само че единствено при най-ниските растежът е задоволителен, с цел да компенсира инфлацията ", отбелязва Махир Рашид, икономист в "Оксфорд икономикс " (Oxford economics). "С други думи, даже и при по-високи приходи, заплатите на множеството консуматори понижават в действително изражение ", изяснява той.

Освен това, в случай че тези нараствания наподобяват обилни в хотелиерството и ресторантьорството, годишните заплати в тези браншове остават под междинното заплащане.

"Увеличенията наподобяват големи, защото някои заплати са нарастнали от 7 до 10 $ на час, или от 10 до 12 $, от 12 до 15 $ и даже от 15 до 20 $ ", акцентира Грегъри Дако. Той обаче прецизира, че 15 $ на час прави 30 000 $ годишно, което е доста по-малко от междинната заплата от 50 000-60 000 $.

Твърде малко евентуално е тези покачвания да продължат със същия ритъм, макар че към момента са вероятни някои нараствания на места, защото фирмите желаят да останат привлекателни, показва Махир Рашид. "Този напредък на възнагражденията обаче ще стартира да стопира със завръщането на работещите на пазара на труда ", изяснява той.

"Още повече, че търсенето на работна ръка от работодателите стартира да забавя ритъм, а това ще понижи опциите на чиновниците да се пазарят за заплатите ", добавя Грегъри Дако.

Според изследване на Института по икономическа политика (EPI) от предишния месец междинната заплата в Съединени американски щати е повишена с 4,4 % през първата година от пандемията, само че е намаляла с 1,7 на 100 през втората година. Освен това съществуват разлики в заплащането съгласно пола и етническия генезис.

През април почасовото възнаграждение се е повишило с 0,3 на 100 по отношение на март, а на годишна основа - с 5,5 на 100, съгласно данни на министерството на труда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР