Напусна ни Антон Дончев (1943 – 2024). Той е един

...
Напусна ни Антон Дончев (1943 – 2024). Той е един
Коментари Харесай

Отиде си скулпторът Антон Дончев

Напусна ни Антон Дончев (1943 – 2024). Той е един от най-ярките създатели в региона на скулптурата и дървопластиката, а творчеството му е събитие в актуалния нравствен свят, оповестяват от Съюза на българските художници.

Поклонението ще се състои на 11 май от 11:30 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Неговите творби са многопластови, комплицирани като поетика и превъплъщават традициите, наследени от изкуството на тревненските резбари, преосмислени и интерпретирани от позиция на съвремието  със средствата на модерната пластична хармония. 

Роден е в Трявна. През 1969 приключва Художествената академия, компетентност „ Дърворезба “ при проф. Асен Василев, от 1966 до 1978 година преподава в ССХУ – гр. Трявна, от 1978 е учител в Художествената академия – София, професор от 1989, началник на катедра „ Резба “ към НХА.

Антон Дончев е създател на голям брой декоративни пана и композиции, заредени с богатата му креативна емоционалност, украсили редица публични здания в страната и чужбина. Антон Дончев е взел участие в управлението на СБХ като член на Управителния съвет и Председател от 1989 до 1990. Носител е на огромен брой награди за приноса му към развиването на българската пластична просвета, почетен е със званието „ Почетен жител “ на град Трявна.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР