Например - при торовите заводи газта е основа суровина. Неохим

...
Например - при торовите заводи газта е основа суровина. Неохим
Коментари Харесай

Ножаров, БСК: Бизнесът не подкрепя ”Газпром”, но няма други алтернативи

" Например - при торовите фабрики газта е основа суровина. " Неохим " в Димитровград може непосредствено да спре напълно скоро, което ще повлияе на земеделските цени и питателните артикули. Керамиката може да спре, циментови, металургични фабрики, хартия, химия, стъкларство. Производството на самун даже е обвързвано с газ ", сподели Ножаров.

Ще бъдат наранени и косвени промишлености, с изключение на земеделието през торовите фабрики, строителството от позиция на металите и арматурни железа, което усилва всички цени. Ефектите за стопанската система ще бъдат доста тежки, предизвести икономическият консултант.

Предложението на " Булгаргаз " за нарастването с 60% на газа в действителност е 100% - което е 298 лева Представете си какво значи това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември, сподели той.

Асоциацията на работодателските организации, която сплотява 80% от бизнеса желае обещанието на отиващото си държавното управление за обезщетения от цената от 142 лева Бизнесът ще упорства за това, тъй като в противоположен случай изпада в нетърпимост и прогнозите са за съществени съкращения.

Ножаров съобщи, че обстановката с трите танкера е доста неразбираема. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото ползване, а единствено 65%. Газохранилището в Чирен е най-малкото в Европа и минимум запълненото. Покрива потенциал от 1/6 от потребностите на България, което е незначително количество. Предполага се да бъде запълнено на 85% в края на годината, което няма да реши въпросът, предизвести Ножаров.

С трите танкера има неясноти. Съответната цена не може да бъде избрана какъв брой е тъкмо, самата договорка не е доказана. Неясна е цената на този газ и дали въобще ще пристигна. Азербайджан също не е опция, тъй като там имаме един привършен потенциал, сподели Ножаров.

Бизнесът няма поддръжка към " Газпром " или към Русия, безапелационен е обаче той. Просто липсват други други възможности и страната не си е свършила работата да ги уточни. България е без енергийна тактика от две години.

" По отношение на " Газпром " се появяват мнения от специалисти за правилото " вземи или заплати ". България може да заплати даже неустойки, че не заплаща газта. България обаче тук може да има възражения, тъй като " Газпром " едностранно промени изискванията за заплащане. Т.е. не е ясно до каква степен " Газпром " би осъдил България. Не се вижда друга опция, от всички вероятни това остава като опция за допълнение на нужните количества. Ако държавното управление предложи друга опция, бизнесът е склонен ", сподели Щерьо Ножаров.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР