Напрежението от кандидатстването в детските градини с пълна сила се

...
Напрежението от кандидатстването в детските градини с пълна сила се
Коментари Харесай

Ваня Кастрева: За РУО-София класирането на първокласниците протича спокойно

Напрежението от кандидатстването в детските градини с цялостна мощ се придвижва и в кандидатстването за първи клас в столицата. След първото класиране родители настояват, че децата им не са били признати в нито едно от учебните заведения, в които аплайват, в това число и в кварталното.
Пред Българска национална телевизия началникът на Регионално ръководство на образованието в София-град Ваня Кастрева изясни, че за тях акцията за първокласниците протича умерено,  а напрежението е в обществените мрежи.
По думите ѝ публично подадени има единствено три тъжби, които са свързани с въпроси от страна на родители.
" Спецификата на класирането в София е обвързвано с огромните благоприятни условия, огромния брой възпитаници и другите формати на банкет. Родителите имат право да подадат заявки в безграничен брой учебни заведения. В някои случаи един родител може да види записано детето си в две учебни заведения, което блокира две места. Така на второ класиране ще се освободят места, с цел да се взе участие в него е належащо родителите да подадат заявление за присъединяване като още веднъж важат същите критерии. Не мога да настоявам, че всеки родител ще бъде удовлетворен, само че за всяко дете ще има място в учебно заведение " , изясни Кастрева.
Записването става откакто се показват оригиналите на документите, които се изискват.
Според Кастрева разпоредбите, които са признати през предходната година, улесняват приема, визирайки критерия за уседналост. Има елементи, които са по-скоро в изключенията, които би трябвало да се усъвършенстват. Тя разгласи, че от следващата година ще има електронна система за кандидатстване и при първокласниците, както при децата за ясли и детски градини.
След края на първото класиране на първокласници в столицата, доста родители останаха разочаровани. Десетки деца не са признати в учебното заведение в региона на местоживеене, макар че дават отговор на критерия уседналост.
Стената на рева
Когато 55 СУ разгласява описите с признатите на първо класиране деца за огромна част от родителите това се оказва „ стената на рева ”, тъй като името на тяхното дете не фигурираше в тях.
" Идеята на тази система беше точно уседналостта на тези деца! Да живеем покрай учебното заведение и да запишем детето си точно тук! Определено смятам, че има нарушаване ", разяснява Диана Иванова, родител пред bTV.
Детето е класирано в друго учебно заведение, което е отвън региона. Майката споделя, че 55 СУ е на 10 минути от вкъщи им, а мястото, в което е призната Боряна е на час.
От учебното управлението обясниха, че искащите са били доста и няма места за всички.
" Училището ще предложи на педагогическия съвет да промени план-приема за идната година от 7 на 8 паралелки, с цел да можем да поемем тези 27 деца ", сподели Цонка Попова, зам.-директор. От Столична община се съмняват, че има нарушавания.
" Столичният инспекторат ще влезе на инспекция, тъй като фактически има подозрение по какъв начин е извършен приемът. Дали вярно е приложена системата за банкет ", уточни Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община.
Припомняме, че на 4 юни стартира записването на класираните за банкет възпитаници в първи клас. Записването на първолаците ще става до 17:00 ч. в четвъртък (6 юни). В 18:00 ч. на 6 юни ще бъдат оповестени свободните места за второто класиране.
Новото тази година е, че в първа група за банкет в първи клас с изключение на децата, които живеят в прилежащия регион на учебното заведение в продължение на три и повече години, към този момент ще попадат и тези, чиито братя и сестри до 12 година учат в същото учебно заведение, без значение къде живеят. Няма значение през кой месец по-големите деца навършват 12 година, значимо е това да става в годината на постъпване в първи клас на по-малките им братя и сестри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР