Напрежението между Украйна и Русия предизвиква религиозен разрив, а украинската

...
Напрежението между Украйна и Русия предизвиква религиозен разрив, а украинската
Коментари Харесай

Украинското разузнаване влезе в дома на игумена на най-големия манастир в Киев



Напрежението сред Украйна и Русия провокира набожен раздор , а украинската православна черква получи самостоятелност от съветската черква в исторически ход, който евентуално ще докара до разединение в източната православна черква , оповестява " Гардиън ".

Вселенската патриаршия , водена от Вартоломей I от Константинопол, издаде малко официално съобщение и оповестява, че Синодът е изготвил харта за украинската черква след по-ранно решение на патриарха да й даде независимост-автокефалия.

Украинската черква е под управлението на съветската православна черква от епохи , а придвижването за самостоятелност е забележителен удар за Москва и подсилване на украинския президент Петро Порошенко.

 Порошенко: Вселенската патриаршия към този момент даде автокефалия на църквата на Украйна
Порошенко: Вселенската патриаршия към този момент даде автокефалия на църквата на Украйна

Вселенската патриаршия напредва с автокефалията на Украинската православна черква

Мнозина преглеждат самостоятелност на украинската черква като една от аргументите за политическото напрежение сред Москва и Киев във връзка с анексирането на Крим през 2014 година и поддръжката за сепаратистките бунтовници в източна Украйна.

Днес, украинската разследваща организация претърси дома на игумена на най-големият и най-старият манастир в Киев , който е част от съветската православна черква.

Ихор Гусков, началникът на щаба на разследващата работа разяснява, че офицерите претърсват дома на отец Павло, свещеник на манастира в Печерск в Киев, тъй като духовникът е обвинен, че " подбужда ненавист " .

Руската православна черква , чийто водач е патриарх Кирил, е тясно обвързвана с съветския президент Владимир Путин, заяви предишния месец, че ще прекъсне връзките с Константинополския Вселенски патриарх , разделяйки по този метод най-голямата източноправославна деноминация в света.

 Путин плаши със съществени последици поради автокефалията на църквата на Украйна
Путин плаши със съществени последици поради автокефалията на църквата на Украйна

Особени за тези, които са я дали

Тази седмица Порошенко разяснява: " Беше взето историческо решение да се сътвори автокефална украинска православна черква ". Православните общности в този момент ще би трябвало да се съберат на дата, оповестена от Вартоломей , за публично образуване на нова черква, изясни Порошенко.

Загубата на могъщата и богата съветска черква ще бъде удар за Вселенската патриаршия , макар че от дълго време има напрежение сред Кирил и Вартоломей , който се счита за " първи измежду равни " сред всички православни църковни водачи.

Кирил се опълчва на околните връзки на Вартоломей с римокатолическата черква и папа Франциск . Руската черква, считана за най-голямата от 15-те автокефални църкви под управлението на Вартоломей, се възмущава, че православната общественост в Истанбул (Константинопол) е дребна и е към 3000 души.

Правителството на Украйна мощно лобира за автокефалия като част от по-голямото спиране на съветското въздействие в делата на страната .

 Порошенко разгласи
Порошенко разгласи " исторически ден " за църквата на Украйна

Подписа съглашение с Вселенския патриарх за основаване на автокефална черква

" Автокефалията е част от нашата проевропейска и про-украинска държавна тактика ", разяснява Порошенко предишния месец. Той о пределя загубата на надзор над украинската православна черква от страна на Русия, като " рухването на " третият Рим " , като най-старото концептуално изказване на Москва за световно владичество ".

Църквата от 18-ти век в Киев , " Св. Андрей " е атакувана този месец с коктейли Молотов, а против духовник е употребен сълзотворен газ . Говорителят на църквата, архиепископ Евстрати, упрекна Русия , че е виновна за офанзивата: " Виждаме, че поддръжниците на Москва пускат ясни подмятания за заплашване на представители на Вселенския патриарх ", изясни той.

 Москва с следващ опит да осуети украинската автокефалия
Москва с следващ опит да осуети украинската автокефалия

Клирът, зависещ на Москва, отхвърля присъединяване в Обединителния събор…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР