Напрежението между представителите на управляващото мнозинство и президента Румен Радев

...
Напрежението между представителите на управляващото мнозинство и президента Румен Радев
Коментари Харесай

Явор Божанков предлага анти-Радев закон за ограничаване на президентските правомощия

Напрежението сред представителите на ръководещото болшинство и президента Румен Радев продължава. Депутатът от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Явор Божанков разгласи, че ще предложи законодателни промени, с които да се лимитират пълномощията на президента.

В профила си във Фейсбук националният представител показва, че Радев " отиде прекомерно надалеч ", по тази причина в този момент " властта възпира властта ". През последните месеци президентът подлага на критика остро ръководещото болшинство по разнообразни тематики, както в конкретика за проектите им за промени в Конституцията и осъществяването на кадрови смени, по този начин и в по-широк смисъл, като неотдавна разгласи, че държавното управление тласка обществото " към безпорядък и принуждение ".

Законопроектът, който Божанков внася в Народното събрание, предлага да се отстранен всички президентски квоти в регулатори и органи, в които президентът все още излъчва представители. Това обгръща редица институции като Съвета за електронни медии, Българска национална банка, Комисия за отбрана от дискриминация, службите за сигурност и други.

" Ако не желаеме съветско въздействие в държавните органите, би трябвало да действаме институционално и кардинално ", написа Божанков в обява в обществените мрежи.

Законопроектът планува квотите да се преразпределят към Народното събрание, само че изборът да става п -различно време и в разнообразни легислатури, с цел да не господства едно Народно заседание в даден регулатор.

Освен преразглеждане на президентските квоти, в плана са планувани законови ограничавания и за служебните кабинети относо осъществяването на кадрови смени, когато разделянето на управляващите е нарушено.

Предложенията идва на фона на напрежението към проблема с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Той е назначен от президента Радев, само че преди дни министър председателят Николай Денков изиска той да бъде отхвърлен - деяние, което президентът отхвърли да извърши. В последна сметка Тодоров подаде оставка в сряда, само че тематиката се трансформира в разграничителна ос за президентската институция и държавното управление.

Божанков споделя, че ще търси поддръжка за законовите планове първо от личната си парламентарна група, а след това и от останалите.

" Мнозина заявяват безапелационната си поддръжка за европейския път на България. Декларациите са едно. Действията друго. Този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава ", добавя той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР