Напрежение в редиците на българското кино. Над сто режисьори, продуценти

...
Напрежение в редиците на българското кино. Над сто режисьори, продуценти
Коментари Харесай

Има ли порочни практики при финансирането на български филми?

Напрежение в редиците на българското кино. Над 100 режисьори, продуценти и създатели на музика желаят смяна в "порочните практики " при финансирането на български филми.

В писмо до Министерството на културата, до Народното събрание и до Националния кино център кинодейците показват, че "кухи асоциации с фантомна членска маса " дефинират кои филми ще бъдат финансирани от държавния бюджет и кои не. Как се стигна до това напрежение и то в миг, в който българските филми още веднъж връщат феновете в киносалоните?

Проблемът е, че законът, по който се регламентира съществуването на държавната помощ за български кино, е много остарял. От друга страна, проблемите могат да бъдат избрани в две направления – размерът на финансиране, който не дава опция да се създават повече филми, които да покрият поколенческия диапазон на другите създатели, както и регламентът, по който тези пари се разпределят от художествени комисии, формирани основно от членове на асоциации, които не съставляват нищо повече от един имейл лист, разяснява пред Нова телевизия режисьорът Виктор Божинов, подписал се под отвореното писмо.

Има проблем с асоциациите. Той се състои не толкоз в това, че са кухи, а в това, че едни и същи членове са във всички асоциации. Това е въз основата на закон, който е посредствен и наложително би трябвало да бъде изменен, съобщи шефът на Националния кино център Жана Караиванова.

Парите за кино са доста малко. Има доста надарени хора. Бумът на българското кино се дължи на обстоятелството, че надарените хора нямат предпочитание да изоставят тази специалност, другояче мъчно се вършат филми. Това, че са сполучливи, е с помощта на упорството на основателите им. Тази година имахме два кино лентата в „ Берлинале” – единият закри „ Берлинале”, а другият завоюва „ Златна мечка”. „ Възвишение”, „ Вездесъщият”, „ Воевода” са финансирани от Националния кино център, добави Жана Караиванова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР