Напрежение в преговорите между здравната каса и фармацевтичния съюз. Ако

...
Напрежение в преговорите между здравната каса и фармацевтичния съюз. Ако
Коментари Харесай

Лекарствата по Здравна каса: Ще останат ли пациентите без медикаменти след 1 април?

Напрежение в договарянията сред здравната каса и фармацевтичния съюз. Ако двете страни не подпишат рамковия контракт до края на седмицата аптеките може да спрат да извършват предписания по Здравната каса.

Основният препъни камък е желанието на Здравната каса пациентите да не вземат решение сами кои от предписаните им медикаменти в рецептата ди си получат и кои не.

Според тях от Касата желаят пациентите да са задължени да получат всички, изписани от лекаря лекарства

И още един въпрос, по който Българския фармацевтичен съюз и Здравната каса не се схванаха, а точно настояването на Касата да се вкара надзор по разпределяне и възнаграждение на лекарствените артикули, посредством подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в Националната здравно-информационна система. От съсловната организация на фармацевтите споделиха, че това опонира на регламента, съгласно който тези данни се събират единствено от Българската организация за верификация на медикаментите.

Фармацевтите са безапелационни, че настояванията на Здравната каса ще доведат до ограничение достъпа до терапия на огромна част от пациентите и удължение на пътя на пациента до лекарствените артикули.

“Обикновено лятото хипертониците имат потребност от по-малки дози и тя си имат някакви количества у дома. На тази база се отхвърлят от една опаковка. В случая в този момент ние би трябвало да ги връщаме назад при доктора той да изписва отначало рецепта даже единствено едно лекарство да желаят да бъде отказано ”, сподели магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

от БФС обясниха, че е единствено за две седмици, с цел да не останат хората без достъп до медикаменти

От Българския фармацевтичен съюз сигнализираха, че противоречивият текст в контракта може да ограничи пациентите до медикаментите, изписани по Каса.

“Ако лекарят ви е предписал три медикаменти на една рецепта при предпочитание на пациента фармацевтът може да отпусне един, два или и трите. Това предложение на Касата вменява отговорности на пациента и му лишава права. Ние няма по какъв начин да го подпишем аз считам, че всеки един пациент, аптека или която и да е заинтригувана страна може да го нападна в съд и той ще бъде анулиран ”, съобщи ръководителят на БФС Димитър Маринов.

От Здравната каса разгласиха документално мнение. “При разпределяне в аптеката на предписаните от лекаря лекарствени артикули, е належащо да се съблюдава лекарското наставление от позиция, както на типа, по този начин и на общото количество на назначената терапия. Само по този начин ще се подсигурява осъществяване на назначената лечебна скица в цялостния ѝ тип и размер ”, прибавиха те.

Съсловната организация упорства магистър-фармацевтите също да получат финансова поддръжка за работата си на първа линия

“Апелираме за здрав разсъдък и желаеме пациентите от 1 април да могат да получават свободно своята терапия в аптеката ”, сподели Маринов.

По думите му за момента към момента нямат планувана среща със Здравната каса.

От НЗОК припомнят, че когато аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, магистър-фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР