Напрежение и опашки от лични лекари заради ваксини. В социалните

...
Напрежение и опашки от лични лекари заради ваксини. В социалните
Коментари Харесай

Защо се стигна до конфликт пред столичното РЗИ?

Напрежение и опашки от персонални лекари поради ваксини. В обществените мрежи бяха публикувани фрагменти от кавги сред чакащите през вчерашния ден. Днес от сутринта имаше опашки от персонални лекари, които бяха поканени да чакат вътре.

Спречкването пред столичната районна здравна ревизия става през вчерашния ден към 15.00 часа, когато мъж идва начело с хладилни чанти. Той би трябвало да вземе втори дози за имунизациите. През това време се е образувала опашка от 30-40 персонални лекари и защитата желае да го пусне вътре, тъй като по думите на РЗИ те имат обособена спогодба с него и идва от болница.

По думите на очевидците обаче той е бил със длъжностен автомобил на ВМА. След като той потегля да влиза в постройката персоналните лекари подвигат скандал и не желаят да го пуснат вътре. Така се стига до ескалация на напрежението.

Становището на РЗИ е, че до обстановката се е стигнало заради липса на организация от самите персоналните лекари, тъй като тяхната отговорност била да изпратят имейли, че имунизациите са пристигнали и в кой час те ще бъдат налични за разпределяне, само че не и да вършат самата организация.

Лоша организация - по този начин медиците разказват метода на приемане на ваксини в столичната РЗИ.

Д-р Станислава Крайселска е уверена, че в случай че персоналните лекари имаха избрани часове нямаше да се стигне до ескалация на напрежението.

" От през вчерашния ден са почнали да връщат сутринта сътрудници и са споделили да дойдат след 13.30 часа. И след един дълъг ден на първа промяна, оставяме всички престилките и отиваме да се наредим за заветните два флакона. Някои сътрудници имат да слагат втора доза, включително и аз, чакаме от 13.30 до 16.00 и нещо ", сподели по телефона персоналният доктор доктор Станислава Крайселска.

" Няма спор сред персоналните лекари от лечебни заведения, които чакаха 3 часа също така. Конфликтът пристигна, когато пристигна един юноша, облечен в костюмче и пререди 3-часова опашка, хора без вода, без тоалетна. Освен, че са лекари, това са и лечебни заведения и зад тях не стоят лечебни заведения, а хора, които чакат за ваксини ", добави доктор Георги Миндов, ръководител на Столичните общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Днес напрежението не ескалира до вчерашните равнища, само че недоволни от повторната липса на организация още веднъж не липсваха.

" Горе има над 35 индивида. Не се съблюдават никакви противоепидемични ограничения, ще виждам да дойда на обяд още веднъж, с цел да се опитам. Това ще е за трети път тази седмица за тези два дни ", добави доктор Михаил Михов, общопрактикуващ доктор и кожен лекар.

След час и половина очакване здравната сестра Мая Терзиева съумя да вземе нужните дози.

" Взех това, което се полагаше за втора доза, два флакона от " Пфайзер " и два от " Модерна. Просто би трябвало да се направи по-добра организация с цел да не се виси толкоз дълго ", добави здравната сестра Мая Терзиева.

Проблем съгласно персоналните лекари в столицата се оказа и приемането на задоволително ваксини за втора доза.

От столичната РЗИ дадоха отговор документално на Българска национална телевизия, че не толерират сходно държание, изключително от лекари. В мнението им се споделя още, че неведнъж шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев е разговарял със съсловната организация и столичната ѝ конструкция за основаването на организация, само че до такава не се е стигнало. В писмото от РЗИ-София осведомят, че сега няма нито един персонален доктор, който да чака за ваксини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР