Напредъкът в роботиката и изкуствения интелект ще доведе до нетно

...
Напредъкът в роботиката и изкуствения интелект ще доведе до нетно
Коментари Харесай

Автоматизацията ще създаде повече работни места, отколкото ще унищожи, смятат от Световния икономически форум

Напредъкът в роботиката и изкуствения разсъдък ще докара до чисто увелчение на работните места през идващите пет години, въпреки че пандемията от ковид ще удвои натиска върху служащите. Това се споделя в отчет на Световния стопански конгрес (WEF)., представен от Си Ен Би Си.

Според отчета, оповестен през днешния ден, автоматизацията ще докара до загубата на към 85 млн. работни места до 2025 година Същевременно с това обаче от WEF чакат този развой да докара до основаването на 97 млн. работни места, или растеж с 12 млн. работни места.

„ Наблюдава се закъснение на темпото при основаването на нови работни места. Това не е изненада за никой, като се имат поради ограничаващите ограничения против пандемията и рецесията, която ги последва “, разяснява yпpaвлявaщият диpeĸтop в Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм Caaдия Зaxиди.

„ Същевременно с това, в случай че погледнем прогнозите на ръководителите на HR отделите и на хората от предните линии ще забележим, че темпото на основаване на работни места ще надмине това на закриването им “, прибавя тя.

От WEF чакат до 2025 година работните процеси да бъдат поделени наедно сред хората и машините, като компютрите ще дават отговор главно за oбpaбoтĸaтa нa дaнни, aдминиcтpaтивните зaдaчи и pyтинни физичecĸи действия.

Това ще сътвори потребността от пpeĸвaлифициpaнe и образование на чиновниците, които би трябвало да бъдат готови за бъдещите работни позиции. Според WEF половината от всички работещи ще имат потребност от преквалификация или в допълнение образование през идващите 5 години.

„ Прозорецът от време, с който разполагаме, с цел да се уверим, че служащите разполагат с нужните умения за бъдещето, стана много по-малък. Бизнесът и държавните управления ще би трябвало да положат повече старания, с цел да подсигуряват, че хората ще придобият нужната подготовка “, споделя Захиди.

Двойно разтърсване

Пандемията от COVID-19 опустоши международната стопанска система, като Международният валутен фонд предвижда стесняване на световния БВП с 4,4% тази година. Кризата сложи в заплаха милиони работни места, като туристическият и развлекателният бранш бяха наранени най-тежко.

„ Автоматизацията, дружно с породената от ковид криза, основава сюжети на двоен напън върху служащите “, се споделя в отчета на WEF.

„ В допълнение към затварянето на стопанската система поради пандемията, въвеждането на повече софтуерни решения от фирмите ще трансформира работните места и работните умения до 2025 година “, прибавят от Световния стопански конгрес.

От организацията подчертаваха и към бързото прекосяване към работа от разстояние поради здравната рецесия. Според WEF фирмите могат да разрешат на към 44% от работната мощ да работи от разстояние, само че 78% от бизнес водачите чакат актуалният способ на работа да окаже отрицателно влияние върху продуктивността, защото някой промишлености изпитват компликация да се приспособяват към него.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР