Направихме възможното в последния момент по темата с членството на

...
Направихме възможното в последния момент по темата с членството на
Коментари Харесай

Джема Грозданова: Издържахме теста на ЕС дали на нас може да се разчита

Направихме вероятното в последния миг по тематиката с участието на РСМ в Европейски Съюз.

В последна сметка издържахме теста на Европейски Съюз дали на нас може да се разчита, тъй като 2020г. стопираха преговорната рамка без особени пояснения и изненадахме доста Германското председателство. Две години нищо не се получи нито в България, нито в Северна Македония. Изведнъж взехме решение, че е належащо да стигнем до решение, тъй като се постанова. Ние оттук насетне нищо не можехме да желаяме от Европейски Съюз, даже парите по Плана за възобновяване и резистентност. Това сподели Джема Грозданова интернационален секретар на Републиканци за България в предаването „ Въпросите “ по ТV1.

„ Твърдо съм уверена, че има връзка сред отпушването на този развой и решението за анулация на ветото над Република Северна Македония. Бяхме длъжни да го създадем и прехвърлихме въпроса към РСМ. Дали ще стане, аз мисля, че двустранният протокол през идващите часове, които остават до края на Френското председателство няма да бъде подписан. Те нямат конституционно болшинство, с цел да признаят българите за държавотворен народ, както ние най-после поискахме и в преамбюла и в Конституцията “, напомни Джема Грозданова.

Тя е безапелационна, че би трябвало да се свика ексклузивен Европейски съвет в границите на Чешкото председателство, а дали те ще желаят да го създадат е обособен въпрос.

„ Убедена съм, че с времето този проблем ще се върне още веднъж към България, тъй като нашите сътрудници няма да спрат да желаят от геополитическа позиция този въпрос да се реши. Исканията, които сме заложили в това решение на Народно събрание, което Христо Иванов внесе най-сетне, идентично по наличие с това на ГЕРБ. Продължаваме промяната, които създадоха това решение през всичките тези месеци, в края не посмяха да кажат, че те са свършили работата, с цел да не бъдат упрекнати в национално изменничество “, добави Грозданова.

„ Това че Демократична България извади от обстановката Политическа партия във връзка със Северна Македония и към този момент вчерашното решение за изпъждане на 70-те съветски дипломати ще има връзка с това по какъв начин двете партии ще се явят на избори, съгласно мен в предизборна коалиция “, изрази съмнение интернационалният секретар на Републиканци за България.

На въпрос по какъв начин Политическа партия 6 месеца се съобразяваха с алените линии на Българска социалистическа партия, а през последните дни на кабинета сподели такова мощно деяние, Грозданова съобщи, че: Единият вид е, че Политическа партия по този метод ще прекратят тяхното взаимоотношение с Българска социалистическа партия. Другият е, че би могло откакто се получи това про евроатлантическо болшинство, в решението за Северна Македония, да се обединят партии и да има държавно управление в границите на този парламент без Българска социалистическа партия.

„ Много е евентуално, в случай че има разсъдък в тази страна да се върви към едно дясно болшинство, тъй като другояче ни чака увеличеният резултат на „ Възраждане “, партията на Стефан Янев и така нататък “.

По тематиката с изгонването на съветски дипломати Грозданова сподели, че този брой е най-големият до момента. „ Чехия предходната година изгониха 63-ма. Франция, Германия и Полша по към 40, откакто стартира войната. Оценявам положително този акт, макар че е неочакван “.

Смел или добре преценен политически ход е това, Грозданова отговори, че: „ Ходът е самоуверен, само че дали е политически премислен, в случай че Политическа партия се захванат в коалиция след изборите с ГЕРБ, а преди изборите ще са претопени, а и по-късно няма да имат политическо бъдеще.

Попитана по какъв начин сме разрешили в България да има толкоз огромен брой съветски дипломати и сътрудници интернационалният секретар на Републиканци за България отговори: „ Днес погледнах Виенската спогодба за дипломатическите връзки, на която допускам се базира и решението на Кирил Петков, всяка страна има своето право да реши рационалния брой дипломатически представители в дадена страна. Броят тук на тези хора е даже повече от в Сърбия. Надявам се с този ход това нещо да се промени последователно “.

По думите на Джема Грозданова Кирил Петков е имал три задания в своето ръководство и значително ги е извършил: участието в Европейски Съюз на Северна Македония, да се прокара пътя на американския полутечен газ и изгонените дипломати, макар крайната неосведоменост в цялостната институционалност на дейностите и на разпоредбите по какъв начин работи страната.

„ Решението няма по какъв начин да бъде единствено на Външно министерство както твърди представителят на кабината на държавното управление в оставка. Прави усещане умерената реакция на президента Румен Радев от Мадрид, само че през него минават назначенията на шефовете на службите и няма по какъв начин да каже, че те не са си свършили работата “.

Джема Грозданова акцентира, че не е инцидентно споменаването от страна на президента Байдън, по време на конференцията за Три морета на Кирил Петков, когато беше длъжностен министър на стопанската система и народен координатор по тази самодейност. Оттук нататък от нас зависи като гласоподаватели какво може да създадем с висока изборна интензивност и да не подценяваме западния фактор, който очевидно поддържа една такава линия, която се наложи от Политическа партия.

„ Това което може би сбъркаха при образуване на държавното управление е, че когато имаш такива цели и задания е добре да избереш собствен външен министър, с който да работите в синхрон.

Нека да не подценяваме работата на Народното събрание и на парламентарната комисия по външната политика, за която мога да кажа, че е с по-слаб резултат и от работа от министър Генчовска. Не са влезнали нито в терминологията, нито в материята на проблемите “, безапелационна е тя.

Според интернационалния секретар на Републиканци за България войната в Украйна даде едно обединяване както на страните в НАТО, по този начин и в Европейския съюз. „ Самите НАТО и Европейски Съюз започнаха да се схващат по-добре. Не мисля, че би трябвало да разделяме къде сме по отношение на Вашингтон и по отношение на Европейски Съюз “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР