Напоследък е модно да се обругава прокуратурата. На това мнение

...
Напоследък е модно да се обругава прокуратурата. На това мнение
Коментари Харесай

Модерно е да се обругава прокуратурата, заяви Сарафов

Напоследък е фешън да се обругава прокуратурата. На това мнение е и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов. Той взе участие в полемиката “Промените в Конституцията във връзка с правосъдната власт – сред вероятното и нужното ” в Централния боен клуб в София.

По думите му “зела на трупчета няма да има ”.

“Има заплаха обществото да получи 28 безконтролни и всевластни окръжни прокурори ”, разгласи и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

Според него измененията в главния закон, свързани с пълномощията на обвинител номер 1 крият опасности

Става дума за отнемането на пълномощието на основния прокурор да управлява, ревизира активността и да дава инструкции на ръководителите в йерархията надолу. Така основният прокурор няма да може да дава отговор за активността на институцията, безапелационен е Сарафов.

“Получавате 28 локални феодали ”, сподели той за предложенията за промени в Конституцията, които лимитират властта на обвинител номер 1.

“Прокуратурата ясно демонстрира несъвършенствата си, показва ги пред цялото общество. Висшият правосъден съвет има сили и начини да се пречисти ”, сподели още Сарафов.

Според него има заплаха от разграждане на прокуратурата и това ще навреди на правосъдната система и на обществото.

“Напоследък е фешън да се обругава прокуратурата. Преди 10 години имаше интервал, в който съдът беше отговорен за всичко. Това не докара до правдивост ”, разяснява още той и добави, че в този момент повече се пазят правата на обвинените за сметка на правата на потърпевшия.

От Съюза на юристите се оповестиха срещу някои от препоръчаните промени в Конституцията, тъй като са спорни и непрофесионално готови

“Направили сме 5 промени в конституцията, 4 от тях са за правосъдната власт. Не са дали резултат. Предлага се план с незнайни създатели. Няма изявени адвокати, които да са взели участие в този план и по тази причина има толкоз несъгласия, разяснява Владислав Славов от Съюза на юристите.

От Камарата на следователите в България се оповестиха срещу предлагането да има два правосъдни съвета – на съдиите и прокурорите.

“Кое ще е общото сред тях? ”, попита Петко Петков от организацията.

От камарата не са съгласни, че в прокурорския съвет ще има повече хора, назначени от Народното събрание. Имат забележки и за метода, по който ще се сформира прокурорската част, в случай че в нея ще има повече хора, назначени от Народното събрание. Тогава този орган ще назначава прокурори и следователи с болшинството на Народното събрание.

От камарата не са съгласни с метода, по който се предлага назначението на ръководителите на висшите съдилища и на основния прокурор

“Може да се намерения за това дали представителите на други специалности би трябвало да спрат активността си. Така може да се окаже да вземем за пример, че юрист може да продължи да работи и като юрист, а прокурор няма да може да е прокурор, до момента в който е член на Висшия правосъден съвет (ВСС) ”, сподели Петков.

Според него се преувеличава тежестта на надзора на правда от страна на основния прокурор. Камарата поддържа и концепцията за самостоятелна конституционна тъжба.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР