Напът сме да привлечем първия инвеститор в Индустриалната зона в

...
Напът сме да привлечем първия инвеститор в Индустриалната зона в
Коментари Харесай

Ново предприятие в Кюстендил ще разкрие 100 работни места

Напът сме да притеглим първия вложител в Индустриалната зона в с. Жиленци, Община Кюстендил и това е международен водач в производството на слънчеви панели, заяви на конференция кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той уточни, че в Общината е постъпило заявление от българо-германската компания " АЕ Солар Хърайзън " АД, която има над 25 години опит в построяването на електрически уреди и повече от 300 приключени строителни плана за промишлено-енергийна инфраструктура в България. Компанията е сертифициран вложител Клас А.

Предложението планува създаване на цех за панели с 1000 мегавата годишно произвеждане. Предприятието ще обезпечи 100 работни места. Предвижда се разгърнатата му застроена повърхност да бъде 12 дка, а височината на индустриалната постройка - 6 м.

Предвижда се 100% от силата, употребена за производството на слънчеви панели, да бъде от Водноелектрическа централа - чиста сила, а всяка година, до момента в който действа заводът, ще се дават безплатно на Общината 100 киловата панели за монтаж, като общината ще би трябвало да закупи единствено инвертора за монтажите, разяснява Паунов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни още, че ще се сътвори развъдник за започващи компании в региона на слънчевата енергетика, ще се провеждат и безвъзмездни курсове за образование за инсталатори на фотоволтаични централи. Всеки един жител на Община Кюстендил ще може да употребява безлихвен лизинг в случай, че желае да си построи апаратура, само че среща усложнения с финансирането.

Ще бъдат направени идейни и механически планове за сметка на вложителя за всички публични здания.

Остава да почистим последни елементи по предлагането и да го предоставим на Общинския съвет. Инвестицията ще бъде над 20 милиона лв., сподели Паунов.

Според него за построяването на комплекса ще бъдат нужни към 18 месеца. Инвеститорът ще закупи 50 дка земя на преференциална цена от 500 хиляди лв.. Той уточни, че чака строителството да стартира през лятото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР