Напълно сглобената космическа мисия “Чандраян 3. Photo credit : ISRO

...
Напълно сглобената космическа мисия “Чандраян 3. Photo credit : ISRO
Коментари Харесай

Индийската лунна мисия Чандраян-3 пристигна на космодрума Шрихарикота за изстрелване през юли

Напълно съединената галактическа задача “Чандраян 3 ”. Photo credit: ISRO

След несполучливото кацане на частната японска задача “Хакуто-Р ” и след отлагането на съветската задача “Луна-25 ”, идващият полет до Луната ще е на Индия. “Чандраян-3 ” дойде на космодрума Шрихарикота за изстрелване през юли и в случай че всичко мине наред, Индия ще се трансформира в четвъртата страна, кацнала на Луната след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай.

“Чандраян-3 ” се състои от спускаем уред и луноход и ще бъде изстреляна с индийската ракета “LVM-3 ”. Първоначално полетът планува постигане на 100-километрова окололунна орбита. Оттук задачата ще учи Земята чрез прибора SHAPE (съкр. от Spectro-polarimetry of Habitable Planet Earth).

Но въпреки и да е планувана научна активност от орбитата на Луната, главната задача си остава лунното кацане. Напомням на читателите, че през 2019 година задачата “Чандраян-2 ”, която другояче е орбитална и работи в окололунна орбита до ден сегашен, притежаваше и дребен спускаем модул “Викрам ”. Но по време на спускането радиоконтактът прекъсна.

Индийската галактическа организация твърди, че този път всичко е изпипано и са взети всички ограничения да не се стига до нов неуспех.

Стационарният спускаем уред има сонда на Ленгмюр за проучване на плазмената конюнктура на Луната, уред за проучване на топлопроводимостта на лунния грунд и сеизмометър. Качен е и въздържан уред на НАСА – лазерен отражател по сходство на тези, инсталирани на лунната повърхнина от астронавтите на “Аполо ”.

Луноходът има инструмент за атомно-емисионна спектроскопия, както и спектрометър за проучване на минералния състав на лунните скали.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР