Напълно автономните оръжия трябва да бъдат забранени. Човешкият контрол върху

...
Напълно автономните оръжия трябва да бъдат забранени. Човешкият контрол върху
Коментари Харесай

Емил Радев: Човешкият фактор не бива да се изключва и при вземането на съдебни решения

Напълно самостоятелните оръжия би трябвало да бъдат неразрешени. Човешкият надзор върху потреблението на изкуствения разсъдък за военни цели е значимо изискване, което наложително би трябвало да откри отражение в бъдещите интернационалните разпореждания в съответната област. Тази безапелационна позиция изрази пред сътрудниците си в правната комисия на Европейския парламент евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

На първото си съвещание след старта на новия политически сезон членовете на комисията възобновиха своята полемика по проектодоклад по отношение на тълкуването и използването на интернационалното право в областта на използването на изкуствения разсъдък за цивилен и военни цели, както и в областта на държавната власт.

, който е докладчик от страна на ЕНП по същата тематика, посочи, че динамичното развиване на полуавтономните и самостоятелните оръжейни системи изисква на интернационално равнище незабавно да се контролират всички съпътстващи правни и етични въпроси. Българският евродепутат означи нуждата от поддържането на общи стандарти на равнище Европейски Съюз, които да обезпечат оперативна съгласуемост със съдружниците ни от НАТО.

Радев още веднъж настоя за обща правна рамка за потреблението на изкуствения разсъдък в Европейски Съюз. Той подчертава върху нуждата в държавите-членки да се уеднакви наличието, което се влага в понятието "изкуствен разсъдък ", като бъде включена и използването за военни цели. "Важно е да се вземе поради мнението на специалистите, с цел да обхванем всички аспекти, които ще бъдат контролирани на европейско равнище ", добави евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

Отчитайки, че тематиката има стратегическо значение в цялостната политика на Европейски Съюз в областта на сигурността и защитата, той акцентира, че би трябвало прецизно да се работи и в сходство с интернационалното филантропично право. В отговор на наклонността новите технологии да стават приоритет за армиите на международните сили, значима част от проектодоклада е отдадена точно на потреблението на изкуствения разсъдък във военната област.

Документът преглежда извънредно необятен набор от въпроси. Основавайки се на разбирането, че изкуственият разсъдък може да изложи на риск зачитането на демократичните правила и върховенството на закона, той цели да се сътвори правна рамка, която да предлага съответни механизми за противопоставяне на заплахите и за отбрана на полезностите на Европейски Съюз.

предложи държавите-членки да подхващат задълбочена оценка на риска, обвързван с ръководените от изкуствен интелект технологии, преди да се допусне автоматизиране на действия и в области като опазването на здравето и правораздаването.

"Като правист считам, че потреблението на изкуствен интелект при вземането на правосъдни решения е недопустимо ", съобщи Радев.

Според него човешкият фактор не трябва да се изключва при решаването на правосъдни разногласия. По думите на евродепутата приложението на изкуствения разсъдък в правосъдната система би трябвало да бъде под надзора на квалифицирани експерти и при ясни правила за професионална нравственос.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР